Hakan Tuna

MDN İstanbul

Prista Oil Group Deniz Yağları Satış Müdürü Hakan Tuna, Gulf Marine’in Türkiye ve global yapılanmasına ilişkin görüşlerini MarineDeal News ile paylaştı

1) Gulf Marine Türkiye’ye ilk adımını mart ayında attı ve büyük ilgiyle karşılandı. Peki, dünyada Gulf Marine nasıl konumlanmıştır?
Gulf Marine 1901 yılında kurulmuş ve dünya petrol şirketleri arasında 7 kız kardeş diye anılan şirketlerden biri olan Gulf Oil International Group bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ana faaliyet alanı yüksek kaliteli deniz yağlarının, yüksek kalitede bir servis ile dünyanın dört bir yanında ikmalini sağlamaktır. Gulf Marine şu anda dünyanın 50’den fazla ülkesi ve 850’den fazla limanında ikmal yapabilmekte olup, bu ülkelerdeki yapılanmasını Sealub Alliance adı altında kurulan network sayesinde çok kısa sürede tamamlayabilmiştir.
Prista olarak bizim de içinde bulunduğumuz Sealub Alliance, dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan madeni yağ üreticilerin Gulf Marine şemsiyesi altında bir araya gelmesi ile kurulmuş bir birliktir. Sealub Alliance üyelerinin tüm üretimleri Gulf Marine formülasyonları ve kontrolü altında yapılmaktadır.

2) Prista ve Gulf Marine işbirliği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Prista Oil Holding EAD, Gulf Oil Marine ile Ağustos 2009 sonunda Sealub Alliance çatısı altında yapılan anlaşma ile, Gulf Marine – Sealub Alliance yağlarının Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Gürcistan’daki üretim, ikmal, depolama haklarını almıştır. Bu anlaşma çerçevesinde, Gulf Marine – Sealub Alliance ikmali yapılan 850’ye yakın limanda da kendi müşterilerinin gemilerine ikmal yapma imkânına da kavuşmuştur.
Gulf Marine anlaşma neticesinde, son yıllarda önemi daha da artan İstanbul’da ikmal imkânına kavuşurken, Prista ise dünyanın önemli yağ üreticilerinin bölgedeki ana partnerlerinden biri olduğunu bir kere daha göstermiş ve global marine sektöründe yerini almıştır.

3) Gulf Marine ürün ve hizmetlerinden faydalanmak ne gibi avantajlar sağlıyor?
Gulf Marine – Sealub Alliance’ın ana hedefi “Her zaman geminin yanında olmak”tır. Gemiler ana limanların dışında, daha önceden hiç gitmemiş oldukları çok küçük limanlara gidebiliyor ve bu limanlara gidişleri çok ani olarak gerçekleştiği için, çok kısa sürede yağ ikmaline ihtiyaçları olabiliyor. İşte Gulf Marine – Sealub Alliance farkı burada ortaya çıkıyor. Üstün kalite ile üretilmiş olan ürünlerimizi çok kısa sürelerde, çok uç noktalarda bile ikmal etme imkânlarına sahibiz. Bunun dışında, ana limanlarda da ikmal konusundaki esnekliğimiz aynı derecede iyi, çünkü Sealub Alliance üyeleri kendilerini bir büyük ailenin parçaları gibi görmektedirler. Yağ ikmali yapılan liman sayısı şu an 850’nin üzerinde olup, bu sayının 2010 yılı ikinci yarısında 1,000 liman üzerine çıkarılması hedeflenmektedir.
Uluslararası makine üreticilerinden onaylara sahip olan ürünlerimiz Hong Kong’da Gulf Oil Marine bünyesindeki Ar-Ge çalışmalarının ürünüdür. Yağ analizleri İngiltere’deki laboratuarlarda yapılmakta olup, ayrıca Prista Oil bünyesinde TÜRKAK onaylı, akredite olmuş bir laboratuar da bulunmaktadır. Üretim tesislerimiz ISO 14001:2004, ISO 14001:1996, ISO 9001:2000 ve NATO AQAP 2011 kalite güvence sistemlerine sahiptir.

4) Türkiye pazarına girerken aldığınız tepkiler neler oldu? Fiyat- kalite denkleminiz ve sunduğunuz diğer avantajlar nelerdir?
Türkiye pazarına girdiğimiz bu kısa süre içinde ikmal yaptığımız müşterilerimizden aldığımız geri bildirimler bize doğru yolda olduğumuzu göstermiştir.
Gulf Marine – Sealub Alliance’ın en önemli özelliği yağ kalitesi ve hizmetinin dışında, ikmal süreleri konusunda çok esnek olabilmesidir. Bu da müşterilerimize zor durumda kaldıklarında arkalarında onları yalnız bırakmayan bir ikmalci olduğunu bildiklerinden, önemli bir rahatlık sağlamaktadır. Türkiye’nin dört bir yanındaki limanlara, dökme ve paketli ürünlerimizin sevkıyatı kısa sürede gerçekleştirilmektedir.
Üretim maliyetleri organizasyonumuzun sade yapısı nedeniyle düşüktür. Bu maliyet düşüklüğü de müşterilerimize yansıtılmakta ve denizciliğin geçmekte olduğu bu zor zamanlarda kaliteli ürün ve yüksek standartta hizmeti, daha uygun fiyata alabilmektedirler.

5) 2010 ve sonrası için Türkiye ve sorumlu olduğumuz pazarlardaki hedefleriniz nelerdir?
Prista Oil olarak, Gulf Marine – Sealub Alliance yağlarının üretim, depolama ve satışından sorumlu olduğumuz ülkeler; Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Gürcistan olup bu sayının daha da artması beklenmektedir. Bu bölgelerde yapılan ikmaller için tüm üretim kendi tesislerimizde yapılmaktadır.
Türkiye ve bünyemizdeki diğer piyasalardaki öncelikli hedefimiz 2010 sonu itibarıyla yüzde 10 pazar payını yakalamak; 2012 sonu itibarıyla ise yüzde 20 pazar payına ulaşmaktır. Pazar payımızı artırmak bizim için ne kadar önemliyse, bu artışı mutlu müşterilerle ve uzun soluklu olarak yakalamak bizim için en az onun kadar önemlidir.

Bunu Paylaşın