Geleceğin alternatif yakıtı metanol mü?

MDN İstanbul

American Bureau of Shipping (ABS) Türkiye Türk denizcilik sektöründen ileri gelen denizci profesyonellerin katılımı ile “Shaping a Low -Carbon Future with Methanol” konulu semineri 21 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’da düzenledi. Seminer, Türkiye ve Hazar Bölge Direktörü, ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı’nın açış konuşmasıyla başladı.



Tüm sektörün alternatif enerjiler ve yeni yakıt sistemleri hakkında konuştuğunu ve bu konuyla ilgilendiğini söyleyerek açış konuşmasına başlayan Seyfettin Tatlı, “Alternatif yakıtlar için metanol ve hidrojen gündemde. Dünyaya zarar verdiğimizin ve bunu durdurmamız gerektiğinin farkında oluşumuz konunun güzel tarafı. Milyarlarca yıllık dünyamız son yüzyılda epeyce hasara maruz kaldı. Önümüzdeki yüz yıl, bin yıl ne olacak, bunu bilmiyoruz” diyerek insanoğlu bu hızla devam ederse gezegenimizin karşı karşıya kaldığı risklerin nasıl elemine edileceğine konuşmasında dikkat çekti.

Tatlı’nın konuşmacıları tanıtmasının ardından Avrupa İş Geliştirme Başkanı Yardımcısı Ezekiel Davis moderatörlüğünde konuşmacılar sunumlarını yapmaya başladı.

ABS Regulasyon Başkan Yardımcısı Stamatis Fradelos “2030’a kadar düşük karbonlu veya sıfır karbonlu yakıtlar, operasyonel enerji verimliliği önlemleri, yenilikçi mekanizmalar oluşturmak gibi hedeflerimiz var. 2050 yılına kadar ise diğer olası yenilikçi faaliyetleri teşvik etme, emisyon azaltma mekanizmaları geliştirme gibi hedeflerimiz var. Şimdiye kadar birçok üye ülkeden destek gördük. 2040 yılı için ek bir hedefimiz de var. Temmuzun ilk haftası MMCCA gerçekleşecek. Bu hedefler IMO tarafından onaylanacak. Ek bazı önlemler de alacağız. Bu önlemlerin zaman çizelgesi de onaylanıyor olacak. 2023 için kısa zamanlı önlemler alınmıştı. Burada bazı netleştirmeler yaptık” dedi.



Fradelos’un ardından söz alan ABS Global Gas Solutions Danışmanı Vangelis Karageorgos, “Metanolün avantajlarına ve dezavantajlarına baktığımızda avantajları için metanolün onlarca yıldır kullanılan yaygın bir kargo olduğunu, diğer alternatif yakıtlarla karşılaştırıldığında depolanmasının kolay olduğunu, potansiyel retrofit maliyetinin çok düşük olduğunu, yenilenebilir kaynaklardan üretilebildiğini ve Magnezyum Oksit (MgO) ile karşılaştırıldığında yüzde on emisyon azalttığını söyleyebiliriz. Dezavantajları için ise düşük enerji yoğunluğuna sahip olduğunu, tankların hacminin de artırılması gerektiğini MgO’dan daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gelecekte bu iyileştirilebilir. Üretim artıyor. Üretim arttıkça fiyat da düşecektir. Dezavantajlarına tasarım zorluklarını, lokasyon yakıt ve beslenme sistemlerini ekleyebiliriz. Ayrıca yakıt kalite mevzuatlarının geliştirilmesi gerekiyor” dedi.



MAN Energy Solutions Türkiye Düşük Devirli Deniz Makinaları Satış Müdürü Mevlüt Civelek, “Yaklaşık 108 adet metanollü makine sattık. 2015’in ikinci çeyreğinden itibaren bu makineler çalışıyor. Yani bu konuda sekiz senelik bir tecrübemiz var. Amonya yakan gemimiz de 2024’ten sonra piyasaya çıkıyor. Dünyada ilk metanol yakan gemiyi MAN olarak biz tedarik ettik. Metanol Enstitüsü ile yaptığımız araştırmalar sonucunda dünyada 80 adet metanol projesi devam ediyor. Bu da e-metonol olarak 8 milyon metreküp metanole denk geliyor. Bu da 190 tane large konteyner gemisini besleyecek kadar metanol olduğu anlamına geliyor. Hatta Metonol Enstitüsü Başkanı Türkiye’ye geldiğinde konuştuk ve kendisi 8 milyon metreküp metanolü 50 milyon metreküpe çıkarma hedeflerinin olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.



Wärtsilä Fit4Fuels teknolojisi üzerine sunum yapan Wartsila Dekorbanizasyon Modelleme ve Servis Yöneticisi Vasillios Lamaris, “Fit4Fuels, yakıt esnekliği platformu demek. Metanol, Fit4Fuels kombinasyonuyla beraber karbondioksit emisyonlarını azaltabilir. Böylece gemilerin CII (Carbon Intensity Indicator) derecelendirmeleri iyileştirilebilir. Yakıt esnekliği platformu var olan gemileri retrofit etmek maksadıyla LNG’yi yakma teknolojisi mevcut. Metanolü yakma teknolojisi geliştiriliyor, test aşamasında. Amonyağı yakma projesi de 2025’te başlayacak” diye konuştu.



Son olarak ABS Kıdemli Mühendis Fatih Ayrık, “Daha iyi bir CII için yapabileceklerimiz üzerine çalışıyoruz” diyerek CII ve EEXI (Efficiency Existing Ship Index) için sürdürülebilir çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın