Garan­ti’de kre­di ön­ce­li­ği ge­mi in­şa sek­tö­rü­nün

MDN İstanbul

Geç­ti­ği­miz y›l alt­m›fl ge­mi­ye fi­nans­man sağ­la­yan Ga­ran­ti Ban­ka­s›, 2008’de de de­niz­ci­lik sek­tö­rü­nü des­tek­le­me­ye de­vam ede­cek. Ga­ran­ti Ban­ka­s› Ti­ca­ri Ban­ka­c›­l›k Pa­zar­la­ma Ko­or­di­na­tö­rü Re­cep Bafl­tuğ’un “Özel­lik­le 2002 y›­l›n­dan be­ri sek­tö­rü ol­duk­ça ya­k›n­dan ta­n›­yor ve fi­nans­man fa­ali­yet­le­riy­le ak­tif ola­rak il­gi­le­ni­yo­ruz. Sek­tör­de yüz­de 50’nin üs­tün­de pa­zar pa­y›­na sa­hi­biz. Ko­nu hak­k›n­da ih­ti­sas­lafl­m›fl befl flu­be­miz ve ge­nel mü­dür­lük nez­din­de olufl­tu­rul­mufl ge­mi kre­di­le­ri de­ğer­len­dir­me port­fö­yü­müz­le hiz­met­le­ri­mi­zi yü­rüt­mek­te­yiz.” flek­lin­de özet­le­di­ği sek­tö­re yö­ne­lik Ga­ran­ti Ban­ka­s› fa­ali­yet­le­ri ar­tan oran­da sü­re­cek. Ga­ran­ti Ban­ka­s›’nda bu y›l kre­di ön­ce­li­ği ge­mi in­fla sek­tö­rü­nün ola­cak ve bu­nun ya­n› s›­ra ter­sa­ne, li­man, yü­zer/ku­ru ha­vuz ve ikin­ci el ge­mi al›m pro­je­le­ri­ne de fi­nans­man sağ­la­na­cak.

De­niz­ci­lik sek­tö­rü­nü ya­k›n­dan ta­kip eden Ga­ran­ti Ban­ka­s›, 2008’de de ku­ru­yük, kon­tey­ner ve kim­ya­sal ge­mi in­fla pro­je­le­ri­ne fi­nans­man sağ­la­ma­ya de­vam ede­cek. S›­ra­da ise ter­sa­ne, li­man, yü­zer/ku­ru ha­vuz ve ikin­ci el ge­mi al›m pro­je­le­ri fi­nans­ma­n› var

Fir­ma­la­ra özel fi­nan­sal çö­züm
Ko­nuy­la il­gi­li Ma­ri­ne­De­al News’e ko­nu­flan Bafl­tuğ, ku­ru­yük, kon­tey­ner, kim­ya­sal ge­mi in­fla pro­je­le­ri­ne ön­ce­lik ve­ren ban­ka­s›­n›n as­ke­ri amaç­la üre­ti­len ge­mi­ler, yol­cu/ara­ba va­pur­la­r›y­la rö­mor­kor­la­r›n fi­nans­ma­n› için de kay­nak sağ­la­ya­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­ti ve “ha­len post­fi­nans­man yap­mak­ta­y›z, an­cak he­nüz özel­lik­le bu ko­nu­da uz­man­lafl­m›fl Av­ru­pa ban­ka­la­r›­n›n sun­du­ğu fi­yat­lar­la re­ka­bet nok­ta­s›n­da de­ği­liz. Bu­na kar­fl›n post­fi­nans­man port­fö­yü­müz po­zi­tif an­lam­da sü­rek­li ar­t›fl gös­te­ri­yor. Bu­ra­da ağ›r­l›k­l› ola­rak bi­zim yap­t›­ğ›­m›z post­fi­nans­man fi­lo­su ol­ma­yan ve­ya bir iki ge­mi­si olan ya da yurt­d›­fl› fi­nans ku­ru­lufl­la­r›­n› in­ce­le­yip ka­rar ver­me­si­ne ye­te­cek ka­dar za­ma­n› ol­ma­yan du­rum­lar­da or­ta­ya ç›k­mak­ta­d›r. Ko­flul­lar­da an­lafl­t›­ğ›­m›z ar­ma­tör­le­re 10 y›l va­dey­le kre­di te­min ede­bil­mek­te­yiz. Za­ten de­niz­ci­lik sek­tö­rü ile ya­p›­lan ça­l›fl­ma­la­r›­m›­z›n bü­yük bir bö­lü­mü “Pro­je Fi­nans­man” pa­ket­le­ri flek­lin­de ol­mak­ta­d›r. Pro­je­nin ken­di iç di­na­mi­ği, öz­nel ko­flul­la­r›, te­mi­nat ve ge­ri öde­me ya­p›­s› ön pla­na ç›k­mak­ta­d›r. Bu tür ko­flul­lar  ge­nel kre­di­len­dir­me sü­re­ci­nin d›­fl›­na ç›­ka­bil­di­ğin­den va­de ve tu­tar ba­k›­m›n­dan fir­ma­la­ra uy­gun fi­nan­sal çö­züm­ler üre­te­bil­mek­te­yiz.” de­di.

“Cey­han ge­mi tra­fi­ği­ni ar­t›­ra­cak”
Yal­n›z­ca befl y›l­l›k bir ge­li­flim sü­re­ci­nin so­nu­cun­da Türk ar­ma­tör­le­ri ve ter­sa­ne sa­hip­le­ri­nin en par­lak ve en kar­l› dö­nem­le­ri­ni ya­fla­d›k­la­r›­n›, do­la­y›­s›y­la ge­li­nen bu nok­ta­y› çok çar­p›­c› bul­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Bafl­tuğ: “De­niz­ci­lik sek­tö­rü 500 civar›n­da kobi-yan sanayi fir­mas› ve yarat­m›fl ol­duğu diğer kat­ma değer­ler­le  Tür­kiye ekonomisi aç›s›n­dan önem­li bir yer tut­mak­tad›r. Önümüz­deki dönem­de özel­lik­le Cey­han böl­gesinin pet­rol boru hat­lar› nedeniy­le pet­rol üs­sü haline gel­mesi gemi trafiğini ar­t›racak;  o böl­ge ve Tür­kiye için özel­lik­le gemi bak›m sanayi konusun­da yeni aç›l›m­lar sağ­layacak­t›r. Ar­matör­ler ter­sane sahibi ol­maya, ter­sane sahibi fir­malar da ken­di filolar›n› olufl­turarak ar­matör­lüğe ad›m at­t›. Trend is­tik­rar­l› bir flekil­de devam et­mek­tedir.” diyerek sek­töre olan inan­c›n› da belirt­ti.

Bunu Paylaşın