Faiz kararı sonrası dolar/TL 18 lirayı aştı!

MDN İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos toplantısında politika faizini piyasa beklentilerinin dışında, sürpriz bir şekilde 100 baz puan indirdi. TCMB’nin faiz kararı sonrası dolar/TL 18’in üzerine çıkarak 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu Rıdvan Baştürk, Merkez Bankası’nın faiz kararını ve dolarda yaşanan yükselişi MarineDeal News için yorumladı.

“Faiz indirimi TL üzerindeki kırılganlığı artırır”
TCMB bugün sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 14’ten yüzde 13’e indirdi. Resmî enflasyonun yüzde 79,6 olduğu dönemde yapılan bu faiz indirimi TL üzerindeki kırılganlığı artırıcı bir unsur olacaktır.

“Kısır döngüye girildi”
Neredeyse tüm dünya bu yıl yüksek enflasyonun önüne geçmek için faiz artırırken içeride düşük faiz politikasının izlendiğini görmekteyiz. İzlenen bu gevşek para politikası TL üzerindeki baskıyı gelecek günlerde artırabilir. TL’deki baskı ise ÜFE ve TÜFE’de yukarı yönde etki yapabilir. Kısacası bir kısır döngüye girildiğini söyleyebiliriz. Gelecek aylarda faiz indirimlerinin devamının gelmesi ise mevcut sıkıntıları bir kademe daha ileri taşıyabilir.

Dolar kurunda, yaklaşık bir ay 18 sınırı geçilmesin diye uğraşıldıktan sonra yapılan faiz indirimi ile birlikte bu eşik geçildi. Böyle durumlarda çok fazla teknik seviye belirtmenin sağlıklı olmayacağını düşünüyorum fakat yine de 18,25 eşiği önemli bir bölge olacaktır. Bu bölgenin geçilmesi durumunda ise kurun 18,80’e kadar yükseliş marjı bulunuyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın