Euro Bölgesi’nde enflasyon rekor tazeledi

MDN İstanbul

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin haziran ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.enflasyon rekor 

Buna göre, Euro Bölgesi’nde mayısta yüzde 8,1 olan yıllık enflasyon, geçen ay yüzde 8,6’a yükseldi. Enflasyona ilişkin beklenti haziranda yüzde 8,4’e yükselmesi yönündeydi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon, haziranda aylık bazda ise yüzde 0,8’e ulaştı.

Haziranda enflasyonun ana itici gücü, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle keskin şekilde yükselen enerji ve gıda fiyatları oldu. enflasyon rekor 

Enflasyon, haziran ayında Fransa’da yüzde 6,5, İspanya’da yüzde 10, İtalya’da yüzde 8,5, Hollanda’da yüzde 9,9, Belçika’da yüzde 10,5, Estonya’da yüzde 22 ve Litvanya’da yüzde 20,5 seviyesinde ölçüldü.

İlginizi çekebilir:  ‘Enflasyon merkez bankalarının adımlarıyla önlenemez’

25 yılın en yükseği
Euro Bölgesi’nde geçen ay enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon, geçen yazdan bu yana sürekli artarken geçen aylarda da zirve yapmıştı.

Enflasyonda Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefi, şimdiden 4 katından fazla aşıldı.

ECB, haziran ayı başındaki Yönetim Konseyi toplantısında, temmuz ayında 0,25 puanlık faiz artırımına işaret etmişti. Bu, bankanın son 11 yıl içindeki ilk faiz artışı olacak. ECB ayrıca, eylülde faiz oranlarını daha da sert bir şekilde artırabileceğinin sinyallerini verdi. Bu da ana faiz oranının bu yıl bölgede pozitife dönebileceği anlamına geliyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın