Erdoğan: Savunma sanayi ihracatında 2023 yılı için hedefimiz 6 milyar dolar

MDN Editör

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Millî Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silâhlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda İstanbul’daki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Fuar için video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Savunma sanayinde mührünü vuracak 850 farklı projeyi titizlikle hayata geçiriyoruz. Geçen yıl, 4 milyar 4 yüz milyon ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk altı ayında 2 milyar 378 milyon dolarlık rekor ihracat seviyesine ulaştık. 2023 yılında hedefimiz 6 milyar dolardır” dedi.

Türkiye ve dünyadaki savunma sanayi devlerinin en önemli buluşma platformu olan IDEF’23 bugün 16’ncı kez Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türk Silâhlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade’nin açılış konuşmaları ile kapılarını açtı.

Fuara video mesajla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine “1993’ten beri düzenlenen IDEF kendini ispatlamış bir organizasyon olarak savunma sanayinde dünya ölçeğinde bir marka hâline gelmiştir. Her yıl milyonlarca dolarlık anlaşmaların imzalandığı, ileri ortaklıkların tesis edildiği, savunma sanayi ürünlerinin görücüye çıktığı fuarımızın bu sene başarı grafiğinin daha da yükselteceğine inanıyorum” diyerek başladı.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

İnsansız hava araçları ve silâhlı insansız hava araçları teknolojisinde dünyanın önde gelen üç ülkesi arasında yer alıyoruz. Kendi savaş gemisini yapan 10 ülkeden birisi olan Türkiye, aynı zamanda bu alanda önemli bir ihracatçı konumundadır. Dünyanın ilk ‘SİHA gemisi’ diyebileceğimiz TCG Anadolu’yu, donanmamızın hizmetine verdik. Akıncı ile başladığımız TİHA hamlemizi insansız savaş uçağımız Kızılelma ile şimdi çok farklı bir boyuta taşıyoruz. KAAN ismini verdiğimiz beşinci nesil millî muharip uçağımızın tanıtımını yaptık. Üretim süreçlerini adım adım gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında savunma sanayinde mührünü vuracak 850 farklı projeyi titizlikle hayata geçiriyoruz. Geçen yıl, 4 milyar 4 yüz milyon ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk altı ayında 2 milyar 378 milyon dolarlık rekor ihracat seviyesine ulaştık. 2023 yılında hedefimiz 6 milyar dolardır”

“Düsturumuz kendi imkânlarımızla üreteceğimiz hiçbir ürünü dışarıdan satın almamak”

Güvenlik olgusunun günümüzde ekonomik, askeri, teknolojik ve dijital faktörleri içerecek şekilde genişlediğini vurgulayarak sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bölgesel krizler, küresel boyut kazanırken gayrinizami terör örgütlerinin sebep olduğu güvenlik sorunları savunma sanayide ilerlemeyi daha önemli hale getirmiştir. Çatışmaların yoğun yaşandığı bölgede bulunan ülkemiz, bir taraftan küresel güvenlik paradigmasının belirleyicilerinden birisi olmak diğer taraftan da savunma alanında sürekli teyakkuzda bulunmak durumundadır. Geçmişte yaşadığımız tecrübeler göstermiştir ki Türkiye’nin bağımsızlığı savunma ürünlerinin tasarımında ve üretiminde tam bağımsız olmasından geçmektedir. NATO’nun önde gelen üyelerinden biri olarak Cumhurbaşkanımız liderliğinde millî savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına yürekten inanıyoruz. Bu kapsamda açılışını gerçekleştireceğimiz Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı gibi etkinlikleri her türlü kabiliyeti dost ve kardeş ülkelerle paylaşmak için bir dostluk platformu olarak görüyoruz. Savunma sanayi alanında düsturumuz kendi imkânlarımızla üreteceğimiz hiçbir ürünü dışarıdan satın almamak ve yerlilik millilik oranlarımızı daima yükseğe taşımak. Türkiye, teknolojiyi takip eden değil, liderlik yapan ülkeler arasında konumunu güçlendirmektedir. Dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen on ülkeden birisiyiz. Türkiye geçmişte küresel savunma sanayi sermaye pazarında sadece alıcı olarak değerlendirilirken bugün önemli bir ihracatçı ve üretici konumuna yükselmiştir”

Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin üstlendiği görevlerde yerli ve millî savunma sanayinin önemi

Türkiye’nin millî savunma stratejilerini ve teknolojilerini geliştirmek için çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini söyleyen Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Geçmişten bugüne savunma ve güvenlik konusu ülkeler için her zaman büyük önem arz etmiştir. Özellikle son dönemde bölgemizde çok boyutlu gelişmelerin yaşandığı, artan risk ve tehditler nedeniyle güvenlik ortamının hızlı ev sürekli olarak değiştiği kritik bir dönemden geçilmektedir. Böylesine hassas bir ortamda ulusal güvenlik konusu ile onun ayrılmaz bir parçası olan yerli ve millî savunma sanayinin önemi her geçen gün artmaktadır. Bugün yurtiçinde ve sınır ötesinde büyük başarı ile icra edilen harekâtlarda mavi ve gök vatanımızın menfaatlerinin kararlılıkla korunmasında, başta dost ve kardeşlerimizin haklı davalarına verilen destek olmak üzere birçok coğrafyada Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmesinde yerli ve millî imkânlarla üretilen savunma sanayimizin katkısı açıkça görülmektedir” açıklamalarında bulundu.

“Fuarda 120 anlaşma imzalanmasını öngörmekteyiz”

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı Profesör Dr. Haluk Görgün ise “Dünyada savunma sektörünün tüm alanlarını ve güvenlik sektörünü aynı anda bünyesinde barındıran sayılı fuarlardan olan, dünyadan birçok ülkesinden siz değerli katılımcıların teşrifleriyle Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında icra edilecek olan 16’ncı Savunma Sanayi Fuarı IDEF 2023’e hoşgeldiniz” diyerek sözlerine başladı.

Görgün, konuşmasına şöyle devam etti:

Geçmiş IDEF fuarlarında olduğu gibi bu yılki fuarımızda da hem Türk savunma sanayi şirketlerinin hem de küresel şirketlerin son teknoloji barındıran platform ve sistemleri görücüye çıkarken aynı zamanda çok sayıda sözleşme imzalanacak, yeni işbirliklerinin temelleri atılacak. Bu bağlamda Türkiye ılımlı, kırılgan coğrafyada modern araç ve gereçlerle donatılmış bir Türk Ordusu’na sahip olmanın hayati öneminin farkındadır. Bugün Türk Silâhlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerimiz Türk Savunma Sanayinin geliştirip ürettiği yerli ve milli ürünlerimiz güvenlik güçlerimizin terörle mücadelede operasyonlarında yurtiçinde ve yurtdışındaki harekâkatlarında başarıyla kullanılmaktadır. Başkanlığımız sektörel sanayileşme konusunda yegâne düzenleyici devlet kurumu sıfatıyla vakıf şirketlerinden özel şirketlere, araştırma merkezlerinden çeşitli yapılanmalara kadar büyük ve güçlü bir sisteme yön vererek tüm sektör oyuncularıyla Ar-ge aşamasından yetenek paylaşımına kadar bir aile yapısı içinde beraber hareket etmektedir. Savunma sanayimiz, son yıllardaki atılımlarıyla platform ve silâh sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesinde belli bir seviyeye geldi. Bazı alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz. Bugün geldiğimiz nokta ve elde ettiğimiz başarıların hepsi sistemli bir çalışmanın ürünüdür. Savunma sanayi sektörü tarihsel olarak bakıldığında inovasyon odaklı bir sektör. Günümüzde inovasyon odaklı teknolojinin güçlü ve hızlı dönüşümü savunma sanayinin yetkinlik odaklı dönüşümünü koruma hali getirmiştir. Bu yetkinlik dönüşümü sadece teknolojide değil, aynı zamanda insan, tedarik, proje yönetimi, iş geliştirme, lojistik gibi tüm değer zincirinde bütünleşik olmalıdır. Yetkinlik alanı tüm parçaları bir araya geldiğinde Türk savunma sanayinin bütünsel yüzünü göstermesi gerekir. İşte tam da bu nedenle hiçbir yetkinlik parçasının gelişimini ihmal etmeden süreci yönetmek için yeni bir başlangıç yapacağız. Yeni dönemi, savunma sanayideki millî yetkinlik hamlesiyle yönetmek istiyoruz. Bu amacı gerçekleştirmek için önce zihinsel sonra davranışsal bir meydan okumaya ihtiyacımız var. Fuardan 31 Türk tedarik makamı tarafından 4914 planlı ikili görüşmeler ve 120 anlaşma imzalanmasını öngörmekteyiz

“IDEF bu fuarda kendi rekorlarını kırdı”

Türk Silâhlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade “Vakfımızın  yönetim ve sorumluluğunda düzenlenen İDEF Fuarı, günümüzde savunma sanayi alanında uluslararası tanıtım, pazarlama ve işbirliği platformuna dönüşmüş ve dünyanın en büyük savunma sanayi fuarı arasında yerini almıştır. IDEF bu fuarda kendi rekorlarını kırarak katılım, heyet, stand satışı artışı ve kullanılan alan bakımından tarihinin en büyük oranına ulaşmıştır. Fuarımızda 689 yerli, 772 yabancı katılımcı olmak üzere toplam 1461 firmaya ev sahipliği yapmanın yanı sıra 81 ülkeden 189 heyeti de fuarımızda ağırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın