Erdek Körfezi’nde genç pinalar görüldü

MDN MEDIA

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi’nde yaptığı dalışta en son sahile vuran pinaların, yavrularına rastladıklarını söyledi

Çanakkale Boğazı’ndan Cebelitarık Boğazı’na kadar Akdeniz Havzası’na özgü endemik bir kabuklu midye türü olan pinaların neredeyse tamamı, iklim değişikliğine bağlı olarak 2016-2019 yılları arasında görülen bir hastalık nedeniyle ölmüştü. Canlı popülasyonu sadece Marmara’da kalan pinalar, Kasım 2023’te Erdek Körfezi’nde sahile vurmuştu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2024’ün ilk haftasında Erdek ilçesi, Düzler mevkisinde yaptıkları son dalışta, yavru pinaların gözlemlendiğini söyledi. Sarı, “Marmara’daki pina popülasyonu sağlıklı şekilde yaşıyor. Biz de geçen yıl bir proje başlatmıştık. Bu proje ile hem pinaları sayıyoruz hem de sürekli olarak yeni dalışlar yaparak yeni pinaların oluşumunu takip etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:

Akdeniz’de toplu pina ölümleri görüldü

Sarı sözlerine şu şekilde devam etti:

2024 yılının ilk gününde, Erdek Körfezi’nde daha önce toplu ölümler gördüğümüz bir bölgede pinaların son durumunu tespit etmek için çalışma yaptık. Yaptığımız 40 dakikalık bu dalış esnasında 50’den fazla yavru pinanın, bölgede deniz tabanına tutunduğunu ve yaşadığını gördük. Sayımımızı yaptık ve pinaların o bölgede gayet sağlıklı şekilde yaşadıklarını tespit etmiş olduk. Bu bizi çok mutlu etti.

Sarı, saatte 6 litre deniz suyunu arıtan doğal filtreler olan pinaların müsilajı engellediğini belirtirken, Marmara Denizi’nin onlar için son sığınak olduğunun altını çizdi.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın