Küresel bazda önüne geçilemeyen enflasyonist ortam ve merkez bankalarının ellerindeki cephane bitene kadar devam edecekleri kararlı ve agresif para politikası, ekonomik büyümenin önünde engel olmaya devam ediyor.
Kitaba göre teknik bazda resesyonun telaffuz edilmeye başlandığı bu günlerde, enflasyon ile mücadele için atılan adımlar global piyasaları her geçen gün bu büyük sorunla daha fazla karşı karşıya getirmekte. Özellikle BDI göstergesinin kritik 2000 seviyesinin altında kalmaya devam etmesi küresel ticaret açısından gelecek günlerin kısmî de olsa sıkıntılı geçmeye devam edeceğinin sinyalini veriyor. Özellikle kuru yük ticaretinde ve hammaddeye ulaşımda yaşanacak daralma ve olası sıkıntılar kış aylarında raflardaki ürünlere yansıyacağa benziyor. Böyle bir senaryoda hammadde tedarikinde yaşanabilecek negatif görünüm mal fiyatlarındaki artışı hızlandırabilir. Bu durumda yapılan faiz artışlarının karşılığının alınması daha da zorlaşırken; bu süreçte harcanan cephane boşa gitmiş olacak. Bu gidişatta resesyon tehlikesinin raflara yansıma hızı ve etkisi daha sert olacak ve belki Fed başta olmak üzere diğer bütün merkez bankaları faiz indirim sürecine başlayacak. Çünkü resesyon ile mücadele enflasyon ile mücadeleden daha zor ve tehlikeli. Özellikle Avrupa Birliğinin içinde bulunduğu hem siyasi politik belirsizlik hem de enflasyonist ortamda yaşanan enerji krizi Euro için tehlike çanlarının çalmaya başladığının habercisi.
Kısaca, Euro/dolar paritesi 0,99 – 1,006 bandı altında kalmaya devam ettiği sürece aşağı yönlü algının güçlendiğini ve paritede dip arayışının derinleşebileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum. 0,95 kritik destek seviyesinde yaşanacak kırılma, doların anavatanına dönmesi ile daha sert satışların yaşanmasına zemin hazırlayabilir. Altın ons cephesindeyse satıcıların piyasada daha etkin bir rol oynadığını ve olası geri çekilmelerde 1551 ana destek seviyesinin güncelliğini korumaya devam ettiğini vurgulamakta fayda görüyorum.
Barışcan Yücel
Visne Academy Finansal Danışmanlık Y.K.B
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.