En büyük solar gemi denizlerde

MDN İstanbul

Sürdürülebilir teknolojilerin denizcilik üzerinde devrim yaratabileceğini göstermek amacıyla inşa edilen dünyanın en büyük güneş enerjili (solar) gemisi olan MS Porrima dünyayı geziyor.

Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve hidrojen olmak üzere yalnızca yenilenebilir enerjilerle çalışan konsept gemi, dünyayı dolaşarak misyonunu tamamlıyor.

İsmini hâmile kadınların çocuklarını güvenli bir biçimde doğurmaları için onları koruyan Roma Tanrıçası Porrima’dan alan gemi The Blue Economy’nin kurucusu, girişimci Gunter Pauli’nin eseri.

Dünyanın en büyük güneş enerjili gemisi olan MS Porrima’nın 32 metre uzunluğu ve 15 metre genişliği bulunuyor. Gemi elektrik tahrikli motorlara sahip ve motorlar güçlerini 530 metrekare güvertede bulunan 825 adet güneş modülüden alıyor. Panellerden elde edilen fazla enerji ise elektroliz kullanılarak deniz suyundan hidrojen yakıt üretmede kullanılıyor. Gemi bu işlemi gerçekleştirmek için nanoplastikleri deniz suyundan izole edip, konsantre ettikten sonra hidrojene dönüştüren bir filtre ile donatılmış. Oluşturulan yeşil enerji daha sonra elektrik motorlarındaki yakıt hücrelerine taşınıyor.

Gemide, yenilebilir spirulina yosunu ve mantar yetiştirmesine olanak tanıyan bir de minik çiftlik bulunuyor. Ayrıca balıkları ağırlıklarına göre ayıran, hatta dişi balıkları üreme döneminde yumurtaların ağırlığından tespit edip ayıklayan kabarcık ağları da mevcut.

Japonya’nın Osaka kentinden 2021 sonunda ayrılan MS Porrima’nın; Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’da çok sayıda şehirde nakliyede sürdürülebilir yeniliklere dikkat çektikten sonra Expo 2025’in açılışı için Osaka’ya dönmesi bekleniyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın