Egemen Bezci’nin Türk İstihbaratı ve Soğuk Savaş kitabı çıktı

MDN Editör

Egemen Bezci’nin daha önce İngilizce yayımlanan Türk İstihbaratı ve Soğuk Savaş kitabının Türkçe baskısı Kronik Kitap’tan çıktı.

Doktorasını Nottingham Üniversitesi’nde yapan Bezci kitabında İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan 27 Mayıs 1960 darbesine kadar ABD, İngiltere ve Türkiye arasında Sovyetler Birliği’ne ve Komünizme karşı oluşturulan istihbarat işbirliğinin şimdiye kadar gün yüzüne çıkmamış tarihine ışık tutuyor.

Uluslararası ilişkiler ve güvenlik üzerine çok sayıda ses getiren çalışmanın sahibi olan Egemen Bezci yayımlanan ilk kitabında modern Türk istihbaratının Soğuk Savaş’ın ilk döneminde ABD ve Birleşik Krallık gizli servislerinin yanında Sovyetler Birliği’ne karşı görece konumunu, bu servislerle işbirliklerini, ters düştüğü veya fikir birliğinde olduğu hususları ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.

Hakemli akademik dergi Middle Eastern Studies Bezci’nin kitabı için,

Türk İstihbaratı ve Soğuk Savaş sadece istihbarat çalışmalarıyla değil aynı zamanda Orta Doğu tarihi, Soğuk Savaş tarihi ve Türkiye tarihiyle de ilgilenen akademisyenler ve öğrenciler için oldukça faydalı. Kitap, hem üzerinde yeterince çalışılmamış bir konuya odaklanıyor hem de geleneksel görüşlere meydan okuyarak literatüre önemli bir katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Bunu Paylaşın