EastMed projesini 3 ülke imzaladı

MDN İstanbul

EastMed boru hattından yılda 12 milyar metre küp gaz taşınması planlanıyor.
Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanları Mutabakatı sonrası İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi (EastMed)’ni Atina’da imzaladı.

İsrail ve GKRY tarafından Doğu Akdeniz’de çıkartacak gazın Avrupa’ya taşıma amacı ile yapılması planlanan EastMed boru hattı projesi ile ilgili anlaşma Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hadzidakis, GKRY Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steiniz tarafından imzalandı. İmza töreninde ayrıca Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis hazır bulundu.

AB ve ABD tarafından desteklendiği belirtilen imza töreninde, projenin üçüncü ülkelere herhangi bir tehdit oluşturmadığı ve isteyen her ülkeyle işbirliğine açık olunduğu açıklandı.

Anlaşması imzalanan projeye göre; Doğu Akdeniz’de çıkarılacak doğalgaz önce GKRY, ardından Girit’e gidecek. Daha sonra Yunanistan’ın Mora Yarımadası’na ulaşacak boru hattı en son İtalya’da son bulacak. 6 ila 15 milyar dolar maliyeti olduğu tahmin edilen EastMed boru hattından yılda 12 milyar metre küp gaz taşınması planlanıyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın