Dünyanın ilk otonom feribotu Türkiye’de üretilecek

MDN İstanbul

Norveç Kamu Yolları İdaresi tarafından desteklenen bir programın parçası olarak tamamen otonom operasyonlar gerçekleştirebilecek ve batarya ile çalışan dört RoRo feribotunun tasarımları tamamlandı ve siparişler verildi, feribotlar Tersan Tersanesi’nde inşa edilecek

Tersan Gemicilik ve Fjord1 AS, dünyada bir ilk olacak olan dört otonom feribotun inşası için sözleşme imzaladı. Bu son teknolojiye sahip gemiler, verimliliği, güvenliği ve yeniliği birleştirerek kıyı taşımacılığına yeni bir soluk getiriyor.

Yalova merkezli Tersan Gemicilik şirketi, Norveç taşımacılık şirketi olan Fjord1 AS için dört adet otonom feribot inşa edecek.

Norveçli HAV Design AS tarafından tasarlanan, 120 metre uzunluğundaki Fjord1’in yeni otonom feribotları, 1 Eylül 2026’dan itibaren Lavik-Oppedal bağlantısındaki hattı geliştirerek yolculara kusursuz seyahat deneyimleri sunmayı amaçlıyor.

Her gemi, mürettebat ve 120 binek araç dâhil 399 yolcu kapasitesine sahip olacak. Manüel işlevlerin yerini yüksek derecede otonom işlevler alacak şekilde inşa edilecek feribotları izlemek ve potansiyel olarak uzaktan kontrol etmek için karada konuşlu bir kontrol merkezi planlanıyor.

NB1130, NB1131, NB1132, NB1133 yeni inşa numaralarıyla dört feribotun 2026’nın ilk yarısında teslim edilmesi planlanıyor.

Fjord1 AS şirketinden Arild Austrheim, “Fjord1, yeni otonom feribotların sözleşmesini, MF Norddalsfjord’un teslimatıyla birleştirerek Tersan’la çalışmalarını devam ettirmekten büyük memnuniyet duyuyor” ifadelerini kullandı.

Tersan Tersanesi’nde titizlikle inşa edilen yüzde 100 elektrikli feribot SUNNYLVSFJORD, 84,0 metre uzunluğa, 248 yolcu (mürettebat dahil), 80 otomobil ve 6 treyler kapasitesine sahip.

Tersan, yeni bataryalı ve otonom feribotların kıyı taşımacılığında devrim yaratacağını öngörüyor.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın