Dünyanın en uç süper yat tasarımları

MDN İstanbul

Günümüzde süper yat konseptleri; limitleri sessizce zorlayan ve cesur bir şekilde ana akım tasarımlara meydan okuyan radikal fikirlerle evrilerek çok farklı boyutlarda şekillenmeye başladı. Gelişen teknoloji ve fark yaratmak arzusunun giderek çoğalmasıyla birlikte, tasarımcılar sıra dışı hayallerini birer birer hayata geçirme fırsatı yakalayabiliyor. MarineDeal News takipçileri için, dünyanın dört bir yanından en alışılmadık süper yat fikirlerden bazılarını bu yazıda derledik.
ELYON
Expleo Design olarak da bilinen Demetrius ve Dana Tanase çiftinden, bugüne kadar gelen en büyük tasarım olan 110 metrelik Elyon’un basit ama iddialı bir sloganı var, “En yüksekleri hedefle”. Bu yaklaşım, hem kapalı hem de açık yüzme havuzları, spa’sı, spor salonu ve sağlıklı yaşam alanı ve hatta bir kumarhane ile konseptin çok sayıdaki özelliklerine yansıyor. Sakin dalgalardan ilham alan yatın dramatik bir şekilde eğik olan çarpıcı dış cephesi ters yay şeklinde. Otuz kişilik konaklama kapasitesi olan süper yatın gövdesi 18 knot hıza ulaşacak şekilde tasarlanmış.
Wind Motion
Fransız deniz mühendisi Mathis Rühl, Wind Motion adlı yeni 70 metrelik trimaran süper yat konseptini açıkladı. Daha önce ürettiği R77 yelkenli yat konseptinde olduğu gibi bu konseptteki önemli yenilik, katlanabilir yelkenlerle donatılmış ve dönen ikiz direklere sahip olan yelken halatlarında yatıyor. Tamamen otomasyon temelli olan bu sistem, orta rüzgar koşullarında dahi yatın itiş gücünü sağlamak için tasarlanmış. R77’den farklı olarak, Wind Motion, ağırlık ve titreşimleri azaltan, aerodinamik verimliliği artırarak ve daha fazla güverte alanını boşta bırakarak, iki direği destekleyen merkezi bir döngü noktasına sahip. Dahası, Rühl, yelkenlerin ve halatların gemi dururken yatın pillerini şarj edebilecek rüzgar türbinleriyle donatılabileceğini açıklıyor.
Caronte
17’nci yüzyıl korsan gemilerinden esinlenen 58 metre uzunluğundaki Caronte, İtalyan stüdyosu Lazzarini Design’dan çıkan en cesur konsept. Heybetli küpeştesi su yüzeyinden altı metre yukarıda kalıyor, bu da geminin kıç güvertesinde iki lüks aracın sığabileceği kadar mekansal hacim sağlıyor. Ana güvertedeki yemek alanında, misafirlerin on kişilik bir yemeğin tadını birlikte çıkarabileceği dikdörtgen bir masa bulunuyor. Diğer önemli özellikler arasında ise üst güvertede bir helikopter pisti, 4,5 metrelik spa havuzu ve ön planda gizlenmiş bir süper yat spor salonu bulunmaktadır.
Ortadoğu kültüründen ve çağdaş mimariden esinlenen 87 metrelik neWWave, akar gibi görünen alüminyum üstyapısıyla geleneksel tasarımları yıkıyor. Hem güvertede hem de iç mekânlarda 3,600 GT’lik toplam hacim için 3,6 metrelik boşluktan yararlanan ve ilginç gölgeler oluşturan bu radikal dış cephe, tasarımcı Jaehoon Ahn imzasını taşıyor.
NeWWave
Güvertenin görsel bulanıklığı, özel bir ibadet odasının tasarımına da yansıyor. Tasarımda ayrıca, yat sahibine özel yüksek tavanlı bir suit daire de dikkat çekiyor.
Diğer önemli özellikler arasındaysa; on metrelik bir yüzme havuzu, dış mekan şöminesi, açık havada yemek alanı ve spa havuzu bulunan dört büyük güverte bulunmakta. Bu aşamada nasıl bir tahrik sistemi kullanılacağı açıklanmamış ancak neWWave’nin Palmer Johnson’dan esinlenmiş gövdesi 16 knot’luk maksimum hıza ulaşmak için tasarlanmış.
IntimiSEA
Expleo Design’ın ilk konsepti olan 100 metrelik IntimiSEA, geniş açık alanlara vurgu yapıyor. Dördüncü katta, doğrudan üst güverteden erişilebilen bir yüzme havuzu tüm kıç güverteye yayılıyor. Diğer özellikler arasında ön güvertede helikopter pisti, spor salonu, 45 kişilik sinema ve hatta bir kumarhane bulunuyor. Tekne 25 misafir ve 12 mürettebat kapasiteli olup, gövdesi 16 knot seyir hızına göre tasarlanmıştır.
Bunu Paylaşın