Fed 25 baz puan faiz artırmış olsa da mikrofon karşısına geçen Powell tonunu güvercin seçti ve dolar endeksinde satıcılar ön plana çıktı
Geçtiğimiz ay boyunca satıcılı seyrini derinleştiren dolar endeksi 50 aylık üssel hareketli ortalama olan 99,30 desteğine kadar gerileme kaydetti. Bu seviyede kısmi de olsa tepki alımları ile karşılaşan endeks hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 101 seviyesi üzerinde denge arayışını sürdürüyor. ABD ekonomisinde gelen makro verilere baktığımızda işsizlik oranının gerileme kaydetmesi ve ortalama saatlik kazançların artış göstermesi olumlu sinyaller üretirken tarım dışı istihdam oranında yaşanan daralma ve iş imkânları ile personel değişimdeki düşüşün devam etmesi ülke ekonomisi için soru işaretlerini beraberinde getirdi. Fed’in faiz artışlarını yavaşlatacak veya tamamen durduracak olma ihtimâli, dolar üzerinde gevşeme potansiyeli yaratırken, istediği enflasyon hedefine ulaşamayan Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın faiz artışlarına devam etme olasılığının ağır basması Euro – USD paritesi üzerinde yukarı yönlü algının korunmasına neden oluyor. 1,1250 seviyesi üzerine denemelerde bulunan parite her ne kadar bu seviye üzerinde satıcılarla karşılaşmış olsa da hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 1,1070 seviyesi üzerinde denge arayışını sürdürüyor. Bu seviye üzerinde yaşanacak haftalık kapanışların ardından yukarı yönlü potansiyelin bir adım daha öncelikli olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.
Altın ons, yaşadığı kâr satışlarının ardından yönünü tekrar yukarı çevirme eğiliminde
Korku endeksinde yaşanan gerileme ile kısmi gevşeme gösteren değerli metal 1945-1965 dar bant aralığında satıcılı seyrine ara vererek dengelendi. Küresel bazda kısmi de olsa düşüş gösteren enflasyon ve azalan jeopolitik risklerin etkisi ile geçtiğimiz ay dar bant aralığında sıkışan altın ons cephesinde yukarı yönlü algı korunmaya devam ediyor. Putin’in Polonya’yı hedef alan açıklamaları ve güvercin bir tona bürünen Powell, altın tarafındaki yukarı yönlü algının artış göstermesine zemin hazırlıyor. Kritik 1945-1965 bandı üzerinde fiyatlamaların devam etmesi durumunda 2030 dolar seviyesinin piyasada tekrar telaffuz edileceğini belirtmek isterim. Dolar TL kurunda yukarı yönlü algının korunması ve altın ons cephesinde olası yükseliş, gram altın tarafındaki potansiyelin artmasına neden oluyor. Kritik 1720 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 2000 TL seviyesinin sene bitmeden test edilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Kriptolarda haber akışı hızlandı gözler Fed’e çevrildi
Kripto cephesinde haber akışlarının, özellikle XRP ve SEC arasındaki dava sonrasında pozitife döndüğünü görmekteyiz. BTC ETF başvuru süreçlerinin de olumlu devam etmesi kriptolardaki düşüşlerin sınırlı kalmasını sağlıyor. 31000 seviyesini pivot olarak alacak olursak BTC için karar mekanizmasının bu seviye odağında olacağını belirtmemiz gerekir. 27500 desteği üzerinde yukarı yönlü potansiyelini koruyan BTC, 31000 üzerinde kalıcılık sağlarsa yeni bir yükseliş dalgası gelebilir. Böyle bir senaryoda ise 36500 direnci güncelliğini korumaya devam edecektir. Beklentilerin aksine yaşanacak geri çekilmelerde ise 27500 – 26700 dar bant aralığı piyasayı kısa vadede aşağı yönlü olarak tutmaya devam edecektir.
Yüksek enflasyon borsaya olan talebi artırıyor
Enflasyon hedefinin yukarı yönlü revize edilmesi ve raporda 2025 yılı ile normalleşme sürecinin başlayacak olmasına atıfta bulunulması Borsa İstanbul’da 7000 seviyesinin test edilmesine zemin hazırladı. Teknik anlamda aşırı alım bölgesinde bulunan Borsanın kâr satışları ile karşılaşma ihtimâlinin olduğu göz ardı edilmemelidir. Borsa yatırımcısının yüzde 70’inin 50 bin TL’den az yatırımının olması, kademe oluşumlarında ve derinlik sağlanmasında negatif etki yaratmaktadır. Yabancı yatırımcının talebi olmadığı sürece Borsa İstanbul cephesinde kâr satışlarının yaşanmasına yönelik dikkatli olmakta fayda var. Olası kâr satışlarında 6350 desteği gündeme gelebilir. Yükselişlerin devam etmesi durumunda 7200 direnci üzerinde 8100 hedeflemesi yapılabilir. Dolar TL kurunda ise 27 üzerinde çok fazla kalıcılık sağlanamadığına şahit olduk. Geri çekilme hareketlerinin yaşanmasında 27-23 lira bandı güncelliğini korumaya devam etmektedir. Yükselişlerde ise 32 TL seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Borsada sektör bazlı bakacak olursak; daha önce defalarca vurguladığım tarım sektörü ön plana çıkmaktadır. Özellikle küresel ısınma, iklim değişikliği ve su krizi gibi etmenlerin bir araya gelmesi ile tarım ve gıda sektörü önümüzdeki dönemde ciddi potansiyel barındırmaktadır. Buna ek olarak alternatif enerji ve yenilenebilir enerji sektörleri ile petrol kimya sektörü, orta ve uzun vadeli yatırımcı için ciddi potansiyeller barındırmaktadır diyebilirim.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.