ABD tarafında yaşanan makro veri akışının olumlu sinyaller üretmesi ve Fed’in 25 baz puan artışa giderek sıkı para politikasını sürdürmesi ile dolar, emtialar ve majör para birimleri karşısında değer kazandı.
101 seviyesinin altına sarkmakta güçlük çeken dolar endeksi ay boyunca tepki alımları ile karşılaşarak yönünü yukarı çevirdi. Doların yaşanan gelişmelere bağlı olarak yükseliş göstermesi Euro-USD ve GBP-USD paritelerinde satış baskısının hızlanmasına zemin hazırladı. Euro-USD paritesi hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 200 haftalık üssel hareketli ortalama olan 1,1080 direncinde satıcılarla karşılaşarak yönünü aşağı çevirdi. 1,0730 – 1,0550 dar bant aralığının üzerinde hız keserek denge arayışına giren paritede geri çekilmelerin bu seviyeler ile sınırlı kalacağını ve ECB cephesinin faiz artışına devam edeceği senaryosu ile bu aralıktan tekrar tepki alımları ile karşılaşacağını düşünmekteyim. Paritede yeni ralli başlaması için 1,1080 üzerinde haftalık kapanış gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyorum.
İngiltere tarafında işler yoluna girmiş görünse de doların küresel bazda güçlenmesi pariteyi aşağı yönlü baskıladı
1,2270 ana destek seviyesi üzerinde denge arayışına giren paritede satıcılı seyrin derinleşebilmesi için bu seviye altında kalıcılık sağlanması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde düşüşlerin sınırlı kalacağından ve GBP-USD paritesinin tekrar tepki alımları ile karşılaşabileceğinden bahsedebiliriz. Özellikle İngiltere’de enflasyon seviyesinin bu denli yüksek olmaya devam etmesi BOE tarafında faiz artışlarının devam edecek olması sterlinin orta vadede tekrardan taleple karşılaşmasına zemin hazırlayacaktır. Olası yükselişlerde ise 1,2435 – 1,2700 bandının piyasada kısa vadede direnç oluşturacağını vurgulamak isterim.
Suudi Arabistan ve OPEC ülkelerinden gelen açıklamalar petrolün tekrar değer kazanmasını gündeme getirdi
Son dönemlerde Suudi Arabistan, Rusya, Çin, Brezilya ve Türkiye’nin daha yakın politika izlemesi ve küresel ticarette doların ikamesi yerine ruble ve yuan olarak anlaşmaların yapılması, küresel piyasalarda kartların yeniden dağıtılmasını sağladı. Özellikle savaş ekonomisi içinde elini güçlendirmeyi hedefleyen Putin ve ekibi yüksek petrol fiyatları isterken, Biden ve ekibinin ise petrol fiyatlarının düşmesini arzuladığını daha önce defalarca vurgulamıştım. OPEC toplantısı öncesi Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada petrol arzı kısıntısına gidebileceklerini vurgulamaları petrol fiyatlarının tepki alımları ile karşılaşmasını hızlandırdı. Her ne kadar petrol fiyatlarını yükseltmeyi amaçlayan açıklamalar gelmeye devam etse varil başına 80 dolar bandı aşılamadığı sürece ham petrolde yükselişlerin sınırlı kalacağını ve düşüşlerin 65 dolar seviyesinin altına kadar devam edebileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Brent tarafında ise aynı senaryo güncel olmakla beraber 85 dolar seviyesini kritik direnç 78 dolar seviyesini de önemli bir destek olarak görmekteyim ve fiyatlamaların bu geniş bant aralığında devam etme ihtimâlini yüksek görmekteyim.
Kripto para piyasalarında kısır hareketler devam ediyor
Kendi iç dinamiklerinden herhangi bir haber akışının olmaması ve doların küresel bazdaki seyrine göre fiyatlanan kripto paralarda ay boyunca dengeli kâr satışlarının yaşandığına şahit olduk. BTC için 27500 seviyesinin pivot olarak düşünecek olursak bu seviye altında aşağı yönlü baskılanma ihtimâlinin öncelikli senaryo olduğunu belirtmek isterim. Düşüşlerin 24200 desteği ile sınırlı kalacağını ve bu seviyelerden tekrar tepki alımları karşılaşacağını düşünmekteyim. Yükselişlerin momentum kazanması için ise 27500 direnci üzerinde haftalık kapanışlara ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır. ETH tarafında ise 1705 desteğinin kısa vadede piyasayı aşağı yönlü olarak tutmaya devam edeceğini ve olası düşüşlerin bu seviyelerde hız keserek tekrar tepki alımları karşılaşabileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum.
Yurt içi piyasalarda ise gözler seçimde, risk ve belirsizlikler gündemde Borsa İstanbul’da her ne kadar düşüşler devam etse de 4400 seviyesi altında alıcı bulan endeks satıcılı bir görünümle denge arayışını sürdürdü. Bu seviye altına yaşanacak dip arayışlarında 4175 – 3800 destekleri gündeme gelebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 4800 – 5135 bandı piyasada ciddi direnç oluşturmaya devam etmektedir. Dolar TL kuru için ise 22,70 direncine dikkat çekmek istiyorum. Bu seviyenin aşılması durumunda ise 25 TL seviyesi ilk etapta test edilebilecek önemli bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.