Doğu Akdeniz’e bir anlaşma daha

MDN İstanbul

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile Mısır arasındaki yakınlaşma devam ediyor. İki ülke arasında sualtı elektrik şebekesi bağlanması üzerine bir anlaşma imzalanacak.

Reuters’e konuşan Yunan Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Yunanistan ve Mısır’ın yarın denizaltından iki ülkenin elektrik şebekelerini bağlayan bir boru hattı döşenmesi konusunda anlaşma imzalayacağını açıkladı.

Yunanistan, güneş enerjisi çiftlikleriyle düşük maliyetli elektrik üretimi sağlayan Mısır ile elektrik şebekesini güçlendirmek adına bir anlaşma yapma konusunda oldukça istekli davranırken ismini açıklamak istemeyen yetkili iki ülkenin yarın (Perşembe) Atina’da bir mutabakat zaptı imzalayacağını duyurdu.

Anlaşmanın Yunanistan, GKRY ve İsrail arasında inşa edilmesi planlanan ve dünyanın en uzun sualtı elektrik kablosu olması beklenen 900 milyon dolarlık EuroAsia Interconector projesi sonrası gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Yunanistan bu yaz Girit Adası’nı Mora Yarımadası’na bağlayan bir sualtı elektrik kablo sistemi kurdu ve yenilenebilir enerji yatırımlalrı konusunda önemli bir adım attı.

Elektrik şebekesi operatörü IPTO ise 2023 yılına kadar Girit’i anakara şebekesine bağlayacak 1 milyar euro değerinde daha büyük bir su altı elektrik bağlantısı inşa edecek. Bu proje, daha sonra planlanan EuroAsia Interconector’a bağlanacak.

Mutabakat Zaptı Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Konstantinos Skrekas ve Mısır Elektrik Bakanı Mohamed Shaker tarafından imzalanacak.

Elektrik fazlası olan Mısır, bir yıl önce Avrupa’ya elektrik satmak için görüşmelere başlamıştı. Mısır, bölgesel bir ihracat merkezi olmak amacıyla ucuz yenilenebilir enerji üreticisi olmayı hedefliyor. Mısır, denizaltı kablosu inşası için Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile görüşmeler yürütüyordu.

Reuters

Bunu Paylaşın