Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Açıklamanın hükmü yoktur

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu’nun bazı üyeleriyle görüşmeler gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmelerin ardından basına açıklamalarda bulundu.

İstikşafi görüşmelerin Pazartesi günü başlatılacağını açıklayan Çavuşoğlu Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın Girit’in doğusu ile ilgili yaptığı açıklama hakkında ise, ‘‘İyonya denizinin Ege ile bağlantısı yok. Yunanistan’ın buradaki karasularını 12 mile çıkarması Ege’yi ve bizi etkilemez. Bu müzakerelerde Ege ile ilgili bazı açıklamalar oldu. AB nezdinde bunun fark edildiğini gördüm. Yunanistan’ın böyle açıklamalardan kaçınması lazım. Yunanistan kendi halkasına bir şey söylemek için yapılan yanlış. Dendias yanlış açıklamalar yaptı. Açıklamanın hükmü yoktur. Yunanistan’ın bazı provokasyonları devam ediyor. Denizin altında kablo döşemesi, durup dururken NAVTEX ilan ediyor, hiç bir faaliyet yok,’’ dedi

Bu tür provokasyonların Yunanistan’a bir fayda sağlamayacağını belirten Çavuşoğlu, ‘‘Biz bunların oyunlarını biliyoruz, bunların bir faydası yok. İstikşafi görüşmeler başlayacak. Umarım anlamlı sonuç odaklı görüşmeler olur. Bu tür provokasyonların Yunanistan’a hiç bir faydası yok,’’ ifadelerini kullandı.

Rum kesiminin muhatabı Kuzey Kıbrıs’tır
Kıbrıs konusuna da değinen Çavuşoğlu, ‘‘Kıbrıs konusunda da diğer muhataplarımızla da bu konuyu ele aldık. Önümüzdeki konferansa herkesin katılmasını istiyoruz. Sadece Doğu Akdeniz’e kıyısı olanlar değil. Bizim derdimiz hakça paylaşım. Tabii ki kendi hakkımızı koruyacağız. Kıbrıs’ta iki toplum arasında hakça gelir paylaşımı olsun diyoruz. Bir taraf katılmayacaksa diğer tarafın katılmasının da anlamı yok. Hakça paylaşım konusunda Rum kesiminin muhatabı Kuzey Kıbrıs’tır,’’ açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu yapılan görüşme daveti hakkında ise, ‘‘Davet konusunda tabii ki Cumhurbaşkanımızın davetini bir kez daha hatırlattık bazı tarih önerilerinde bulunduk. Onlar bir tarih çalışma yapacaklar, o tarihlerden biri uygunsa gelecekler. Tarih henüz belirlenmedi. Her iki başkan Türkiye’ye bir an önce gelmek istediklerini söylediler,’’ sözlerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın