Devlet Garanti Fonu kuruluyor

MDN İstanbul

Hazine’de yapılan çalışma ile yeni bir garanti fonu kuruluyor. Fon kredi vadesini uzatmak isteyen veya yeni kredi almak isteyen işletmenin kredisinin yüzde 70’ine garanti verecek. Faiz oranı olarak yüzde 16 konuşuluyor. Ancak bu olanaktan yararlanmak için işçi çıkarmamış olmak veya çıkarmamayı taahhüt etmek gibi şartlar var.

İşçi çıkarmayan şirketin kredisinin yüzde 70’ine devlet garantör olacak

Ekonomik krizin vurduğu küçük ve orta boy işletmelerin kredi sorununu çözmek için yeni bir fon kurulmasına karar verildi. Edinilen bilgilere göre Hazine Müsteşarlığı bünyesinde adına Devlet Garanti Fonu denilecek olan yeni bir fon kurulması çalışmaları yapılıyor. Yeni fon işletmelerin kredilerinin yüzde 70’ine kadar garantör olacak. Üstelik kredi en az 1 yıl geri ödemesiz ve kredinin yüzde 70’i Hazine garantili olduğu için faiz oranı da düşük olacak. Kulislerde oranın yüzde 16 ile sınırlandırılabileceği konuşuluyor. Küçük ve orta boy işletmeler, eğer teminat gösterebilirlerse ve aynı zamanda bu teminatları da kabul görürse bugünlerde ancak yüzde 25 ile kredi bulabiliyorlar. Ancak, kredi zaten garantili olacağı için faiz bankaların rekabetine de bırakılabilecek.
İşletmelerin aldığı kredileri ekonomik kriz nedeniyle geri ödemekte zorlanmasının yanı sıra kredi vadesinin uzatılması için de gerekli olan teminatı gösterememeleri ekonomi yönetimini harekete geçirdi. KOBİ bazlı işletmelerin şimdiye kadar aldığı krediler karşılığı gösterdiği ev, arsa işyeri gibi teminatların değerleri kriz nedeniyle eriyince işletmeler ek teminat gösteremiyorlar. Bankalar da artan batık krediler nedeniyle zor duruma düşmemek için yeterli teminat olmaksızın kredi veremiyor. Bu durum birçok işletmeyi zor durumda bırakıyor.

Bir yıl geri ödemesiz
Yapılan çalışmaya göre yeniden yapılandırılıp vadesi uzatılan veya yeni alınacak olan kredinin geri ödemesi en az bir yıl sonra başlayacak. Hazine ise bu kredilere nakit destek vermeyeceği sadece garantör olacağı için cebinden bir şey çıkmayacak. Kredi geri ödemesi bir yıl sonra başlayacağı için Hazine bilançosuna da bir yıl boyunca yansıyan bir şey olamayacak. Hazine’nin yükü kısa vadede artmayacak. Bu durum devletin temel dengelerini de sarmayacak. Sisteme girmek isteyen firma fona küçük bir komisyon ödeyecek. Toplam 10 kişinin görevlendirilmesi planlanan fon varlığını bununla sürdürecek. İşlemler bankalar üzerinden yürüyecek, fon çalışanları sadece bu işlemleri denetleyecek.

İşçi çalıştırmak şart
Ancak Fon’dan yararlanmak için bazı koşulların getirilmesi düşünülüyor. Bunların başında ise istihdam geliyor. Edinilen bilgilere göre fondan yararlanmak isteyenlere şimdiye kadar işçi çıkarmamış olmak ve işçi çıkarmamayı taahhüt etmek gibi şartlar konulacak. Ayrıca, Türkiye’nin öncelikle sektörleri çıkarılıp bu firmalara destek verilmesi hedeflendi. Bu nedenle özellikle ihracat yapan veya ithal ikamesi sağlayan sektörlere kolaylık sağlanacak.

Toplam 87.4 milyar TL kredi var
Fonun hedeflediği küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) şimdiye kadar kullandığı kredi toplamı yani borçları 87.4 milyar TL’ye ulaştı. Bunun 19.8 milyarı döviz 67.6 milyarı ise TL cinsinden. Toplam 1.3 milyon işletme bankalara yukarıdaki tutar kadar borçlu.
Edinilen bilgilere göre önce halen varlığın› sürdüren Kredi Garanti Fonu devreye sokulmaya çalışıldı. Özel sektör temsilcileri bu fona ilk etapta 1 milyar dolar aktarılmasını istedi. Ancak Kredi Garanti Fonu’nun çok küçük ve işlevsiz olması nedeniyle bankacılar hükümetin yeni bir fon oluşturmasında ısrar etti.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın