Deniz taksileri geri geliyor

MDN İstanbul

İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları deniz taksilerini yeniden hizmete alacak.İBB, dünyanın yaşayan en eski tersanesi olan Şirket-i Hayriye’nin 170’inci yıl dönümünü kutladı. Haliç Tersanesi’nde düzenlenen törende İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş konuşma gerçekleştirdiler.

Törende, Adil Bali tarafından Ahmet Güleryüz’ün katkılarıyla hazırlanan Vapurlarıyla İstanbul kitabı tanıtılırken Haliç Tersanesi’nde 50 adet yeni deniz taksisinin de inşa edileceği açıklandı.

Toplu ulaşımda denizin kullanımının artırılması amacıyla başlatılan proje gereği, 2021 yılı içerisinde tamamen çevre dostu ve her birinde 10 kişi kapasitesi bulunan 50 adet deniz taksisi inşa edilecek. Deniz taksilerinin tasarımları da Haliç Tersanesi’nde gerçekleştirildi.

Projenin denizi etkin olarak kullanma hayallerinin bir parçası olduğunu belirten Dedetaş, ‘‘Deniz ulaşımının uygun olmadığı pek çok noktada, ulaşımda geçirdiğimiz zamanı kısaltmaya ihtiyaç duyduğumuzda ya da tarifeli saatler size uymadığında artık yeni bir alternatifiniz var, Deniz Taksiler. Deniz filomuzun en küçük gemileri olarak hizmet verecek, fakat büyük bir açığı kapatacak; belli bir tarife ve güzergâha bağlı kalmaksızın hizmet verecek olan Deniz Taksiler umuyoruz ki sevilerek kullanılacak ve ulaşımın bir parçası haline gelecek,’’ ifadelerini kullandı.

Deniz taksi uygulamasının daha önceki yönetimler tarafından denendiğini ama başarılı olmadığını belirten İmamoğlu ise, “Tabanı iyi oturmadığından, sistemi iyi çalışılmadığından sebep ne yazık ki bu işler olmuyor. Yıllar geçiyor aradan ve bu deniz taksilerin Haliç’te çöplüğe dönmelerini güçlükle temizliyoruz. Zar zor, çürümeye terk edilen bu deniz taksileri bir depoya aldırdık,” dedi.

Yeni üretilen deniz taksilerin İstanbul’un ruhuna uygun olacağını belirten İmamoğlu, “Deniz taksiler İBB’nin ana disiplini ile bir paydaş olacak; bunun bir hizmet kadar kimlik olduğunun farkında olunacak. Bunu hissettiren kurumsal bir yapıyla bu yılın yaz aylarında deniz taksileri hizmete sunmak istiyoruz. 50 adet deniz taksiyi sisteme katmayı amaçlıyoruz. Hem sayısal anlamada, hem daha sürdürülebilir ve hizmet vermesi anlamında deniz takside 50 yetmiyorsa daha fazlasını hedefimize koymalıyız. Deniz taksilerimiz, 10 kişi kapasiteli olacak ve sizi Adalar’dan Sarıyer’e, Beylikdüzü’nden Üsküdar’a, Pendik’ten Bakırköy’e taşıyacak. Bu taksiler, 565 yıl önce Fatih Sultan Mehmet’ten bize emanet bu tersanede üretilecek. Güncel, dijital teknolojik iletişimin de katkı sunduğu bir sistemle deniz taksi hayata geçecek,’’ sözlerini kullandı.

Törende, İmamoğlu ve Dedetaş deniz taksisinin prototipine ilk reçineyi sürerek inşa sürecini başlattılar.

Deniz taksilerinin rengi İstanbulluların seçimine bırakılacak. İBB’nin deniz taksisi için belirlediği renk seçenekleri içinden İstanbulluların en çok oyladığı renk kullanılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın