Delta varyantı deniz ticaretinin yeni sorunu haline mi geliyor?

MDN İstanbul

Tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandemiye dönüşen yeni tip korona virüsü Covid-19’un çıkış noktası olan Çin’de Delta varyantı yayılmaya başladı.

Geçtiğimiz yılın başından beri karşılaştığı en büyük Covid-19 salgınıyla mücadele eden Çin, vakalar artış göstermesi nedeniyle seyahat kısıtlamaları, şehirlerini kapatma ve tüm nüfusu test etme gibi sıkı önlemleri geri getirdi.

Yeni önlemler kapsamında getirilen kısıtlamalar deniz ticaretini de olumsuz etkileyecek gibi gözüküyor. Zhoushan’daki Ningbo Meidong Konteyner Terminali’nde görülen tek bir Covid-19 vakası nedeniyle tüm operasyonlar askıya alındı.

İlginizi çekebilir:    Covid-19 sorun olmaya devam ediyor

Meidong terminalindeki bir çalışanın Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve Sinovac aşısı ile tüm aşılama işlemleri tamamlanan çalışanın taşıyıcı olduğuna inanılıyor. Vakanın, Sinovac’ın korumada yetersiz olduğu bilinen Delta varyantı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ningbo Zhoushan Limanı Genel Müdür Yardımcısı Jiang Yipeng, “Meidong firması, personelin Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından tüm operasyonları derhâl durdurdu ve liman bölgesini kapattı,” dedi.

Terminal bütün araç giriş veya çıkışlarına kapatılmış durumda ancak içerideki operasyonlar devam ediyor. Hastayla yakın teması bulunan herkes gözlem altına alınırken, şu ana kadar başka vaka bildirilmedi.

Kapatmanın ilk etkilerinin terminali kullanan Ocean Alliance – Cosco, CMA CGM ve Evergreen ve müşterileri üzerinde olması bekleniyor.

Kapatmayla ilgili olarak müşterilerini bilgilendiren Hapag-Lloyd, “Bu ani duraklama sebebiyle, planlı seferlerde kargo dağıtımlarını etkileyebilecek bir gecikme bekliyoruz. Kontrolümüz dışındaki bir konuda anlayışlı olacağınızı umuyoruz. Lütfen alternatifler üzerinde çalıştığımızı bilin,” ifadeleri kullandı.

Geçici olarak kapanan Terminal’de, 2021’in ilk yedi ayında 18,68 milyon teu’luk üretim hacmiyle dünyanın dördüncü en büyük konteyner limanı olan Ningbo Zhoushan’daki kargoların yaklaşık yüzde 25’idare ediliyor.

İşletmeci firmanın en çok endişelendiği iki önemli konu, kapatma süresinin uzaması ve diğer terminallerde de vakaların ortaya çıkması ki bu durumda deniz ticareti açısından önemli bir yeri olan limanda daha geniş ölçekli kapanmalara neden olabilir.

Daha önce de bu yılın başında Yantian Uluslararası Konteyner Terminali’nde (YICT) ortaya çıkan bir salgın nedeniyle küresel ticaret oldukça olumsuz etkilenmiş, konteyner taşımacılığında üç hafta gibi bir süre aksamalar yaşanmış ve büyük bir kayıplar oluşmuştu

Çin’deki bu yeni salgın Zhengzhou, Nanjing, Pekin, Wuhan, Yantai ve Şanghay’ın dâhil olduğu diğer limanlarda da kısıtlamalara neden olmaya devam ederse, küresel tedarik zinciri için çok daha büyük problemlerle karşı karşıya kalabilir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın