Değerli metal göz kırpıyor

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Barışcan Yücel Visne Academy Finansal Danışmanlık Y.K.B

Start verildi ve Gazi Koşusu başladı…

Devam eden jeopolitik riskler, ABD tarafında düşen enflasyon ve güvercin tonda bir Fed toplantısının ardından altın ons cephesindeki yukarı yönlü potansiyel güçleniyor diyebilirim. Daha önce de vurguladığım üzere; ons başına 1775 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamayı başaran değerli metal, güvenli liman talebi toplamaya devam ediyor. Global bazda merkez bankalarının altına olan talebi ve teknik açıdan gelen tepki alımları altın ons tarafında yukarı yönlü algıyı canlı tutuyor. Seanslık bazda veya günlük olarak kısmi kâr satışları ile karşılaşma ihtimali olsa da altın ons tarafında yükseliş trendinin orta ve uzun vadede güncelliğini korumaya devam ettiğini belirtmek isterim. Olası kısmi kâr satışlarında 1775 ve 1771 ana destek seviyeleri kısa vadede piyasayı aşağı yönlü olarak tutmaya devam edecektir. Güçlü yükselişlerde ise Bollinger bandı ikinci standart sapması olan 1830 direnci ilk etapta karşımıza çıkmakta. Bu seviye üzeri günlük kapanışlarda ise 1858 ana direnç seviyesi hedeflenebilir. Emtia piyasasını Gazi Koşusu’na benzetecek olursak altın ons koşuyu çok boy farkla kazanacak gibi görünüyor…

Düğünlerde gümüş takılırsa, şaşırmayın!

Doğruyu söylemek gerekirse; gümüş son yıllarda yatırımcısını çok yordu… Ama kaybettirmedi! Sadece çok yavaş değer kazandı. İşte olay burada zaten. Altın gümüş rasyosunu normal dağılım varsayımı altında incelediğimizde oranın çok açıldığını ve gümüşün daha yukarı yönlü olduğunu görüyoruz. Gümüş geride kaldı diyebiliriz. Altın ons rekor üstüne rekor tazelerken, gümüş tarafında ise daha önce birincil rekor olan, ons bazında 50 dolar bandının yarısı kadar gerisindeyiz. Bir kıymet eşyasından daha çok endüstriyel alanda da talep gören gümüş henüz hikâyesini tamamlamadı. Yurt içi piyasalarda yukarı yönlü momentumunu koruyan dolar/TL kurundan potansiyel bulan gram gümüş, küresel bazda dolar karşısında da talep toplarsa yükseliş güçlü olabilir. 13,80 TL seviyesinde alıcılı görünümünü koruyan gram gümüş tarafındaki potansiyel devam ederse piyasada 35 TL seviyesi telaffuz edilebilir. Alım gücünün azaldığı ve gerçekten altın fiyatlarından dolayı ulaşımın zorlaştığı değerli metale olan talebin düşmesi, rotanın gümüşe çevrilmesine neden olabilir. Gelinin teyzesinden 3 tam gümüş gibi mesela… Neden olmasın?

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com