Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birçok değişiklik yapıldı

MDN İstanbul

Cumhurbaşkanlığınca, “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (No:98)” 7 Nisan 2022 tarih ve 31802 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Kararname’de gemi adamlarının istihdamından kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinde elde edilen gayrisafi hasıladan alınacak oranın güncellenmesine kadar çok sayıda değişiklik açıklandı.
Öne çıkan başlıklar şöyle:

– Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) görevleri arasına akıllı ulaşım sistemleri kurmak eklendi.

– UAB Denetim Hizmetleri Başkanlığı lağvedildi, yerine “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı” kuruldu.

– UAB Denizcilik Genel Müdürlüğü görevleri arasına;
. Denizyolu yük taşımacılığı zincirinde görev yapanların yetkilendirilmesi,
. Gemi adamlarının istihdamının desteklenmesi amacıyla ilgili kurum kuruluşlarla işbirliği yapılması,
. Deniz trafiğinin kıyıdan takibi, kontrolü, düzenlenmesi ve denetlenmesine yönelik her türlü takip sistemi kurmak,
. Gemi ve deniz, iç su araçlarından kaynaklı deniz ve hava kirliliğini önleyecek tedbirlerin alınması, buna yönelik gerekli deneyim yapmak, acil müdahale tedbirleri almak ve Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı bünyesinde bu hizmetleri yürütmek,
. Türk deniz ticaret filosunun gelişmesi, yenilenmesi ve pazar payının büyümesi, rekabet gücünün artırılması için politika ve strateji belirlemek, bunların istatistiklerini tutmak ve raporlamak,
. Türk Boğazları istatistiğini tutmak, kıyı tesisleri konusunda faaliyet gösteren kurum, kuruluşları yetkilendirmek ve denetlemek, deniz ticaretinin gerektirdiği gözetim hizmetine ilişkin usul ve esaslar belirlemek,
. Denizyolu taşımacılığının kombine taşımacılıktaki payının artırılmasına yönelik tedbirler almak,
. Denizcilik sektörüne ilişkin finans kuruluşları, fon ve enstitüler ile iş birliği yapmak eklendi.

– Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri vermekte olan kuruluşlardan elde edilen gayrisafi hasılattan alınacak oran yüzde 6,5’ten yüzde 10’a çıkarıldı, tahsilat süreleri ve artış oranları düzenlendi.

– Milli Gemi Sicili ve Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kayıtlı ticari yük taşımalarında kullanılan gemilerin hurdaya ayrılmasına verilen teşvik, çevre dostu enerji kaynağı kullanacak gemiler için hurda değerinin 2,5 katına çıkarıldı.

– Kabotaj hattında ve iç sularda çalışan gemiler için fosil yakıttan çevre dostu enerji kaynağına dönüştürecek gemi sahiplerine dönüşüm maliyetinin yüzde 25’ine kadar ödeme yapılması belirlendi.

– Denizde çevre kirliliğine acil müdahale için Döner Sermeye İşletmesi hizmet alımı yapabilecek.

– 21 yeni Bölge Liman Başkanlığı ile bir yeni Ulusal Deniz Emniyet Başkanlığı kuruldu.

İlgili Karaname’ye ve detaylara link’ten ulaşabilirsiniz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın