Boğa’nın imdat çığlığı Euro’yu uçuruma yuvarlıyor

MDN İstanbul

Borç kriziyle boğuşan Avrupa’nın kanayan yarası durmuyor. Geçen ayki Yunanistan seçimlerinde kötü senaryonun gerçekleşmemesiyle derin bir nefes alan Avrupa, ‘Yaralı Boğası’ İspanya’dan gelen “imdat çığlığıyla” yeniden sarsıldı

Avrupa’da aylardır konuşulan dedikodu sonunda gerçeğe dönüştü ve haziran ayı sonunda İspanya, bankaları için “resmen” yardım talebinde bulundu. İspanya, bankacılık sektörüne sermaye desteği için 100 milyar euro’ya varan mali yardım talebinde bulundu. İspanya’nın resmen yardım talebinde bulunması Avrupa’nın daha uzun bir süre yaralarını saramayacağı korkusunu pekiştirirken, 1.28 seviyelerine kadar yükselen euro/dolar paritesi, yeniden hızlı bir şekilde 1.24’lere çakıldı. Başta Avrupa olmak üzere dünya borsaları yangın yerine döndü. Peki İspanya’nın yardım talebinde bulunması Avrupa ve dünya ekonomisi için ne anlama geliyor?

Kriz İspanya’dan İtalya’ya sıçrar mı?
Sermaye desteğinin karşılığında, İspanya’nın bankacılık sektöründe köklü yapılandırma çalışmalarına girmesi bekleniyor. Bunların arasında, daha önce İrlanda’da da uygulanan, “kötü banka” olarak adlandırılan bir oluşuma toksik varlıklarını yüklemesi de bulunuyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Avrupalı kurumlar arasında  yardım fonlarının nasıl uygulanması gerektiği konusunda yaşanan görüş ayrılığı devam ediyor. Bunun yanı sıra, yardım sermayelendirmesinin doğrudan olarak nereye (banka veya hükümet aracılığı ile) gideceği ve hangi fondan sağlanacağı gibi konularda da görüş ayrılığı bulunuyor. Bütün bunlar da ekonomik krizden çıkışın süresini uzatırken, ekonomik durgunluğun daha epey süreceğini gösteriyor. Üstelik, piyasalar sorunun İspanya ile sınırlı kalamayacağı ve Boğa’nın ardından İtalya’nın da yardım talebinde bulunacağını konuşuyor.

İçeride doları yabancı sermaye girişi tutuyor

Avrupa yangın yerine dönerken, Türkiye piyasaları, düşen petrol fiyatları ve Moody’s’den gelen sürpriz kredi notu artışının verdiği gazla yoluna devam ediyor. Öyle ki, Suriye’nin Türk uçağını düşürmesi ile başlayan gerginlik bile Türkiye piyasalarının keyfini bozmaya yetmedi. Not artışı ile 1.78 TL’ye kadar inen dolar; Suriye gerginliği ile 1.82 TL’ye çıktı. Ancak burada sıkı bir direnç gördü. Türkiye piyasalarında yaşanan yabancı girişi doların daha da yükselmesinin önünü kesti. Sadece 14-21 Haziran haftası Türkiye’ye toplam 3 milyar dolara yakın para girişi oldu. Zaten doların 1.82 TL’ye çıkmasında Suriye gerginliğinden çok euro/dolar paritesinin 1.24’lere gerilemesi etkili oldu. Bankacılar, piyasaların henüz Suriye ile sıcak çatışma ihtimalini fiyatlamadığını, kurun daha çok euro/dolar paritesindeki gelişmelere göre hareket ettiğini belirtiyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın