BM denizcileri kilit çalışanlar ilan etti

MDN İstanbul

Birleşmiş Milletler (BM), üye ülkeleri denizcilerin kilit çalışan olarak atanması ve mürettebat değişikliklerinin gerçekleştirilmesi adına uygulamalarda bulunmaya çağıran kararı kabul etti.

BM, pandemi nedeniyle dünya genelinde uygulanan seyahat kısıtlamalarından kaynaklanan mürettebat değişikliği krizinin çözmek için özel sektör de dahil tüm paydaşlarından acil ve somut çözümler üretmelerini beklediği açıkladı.

“Küresel tedarik zincirlerini desteklemek adına denizcilerin Covid-19 salgını nedeniyle karşılaştığı zorlukların ele alınması için uluslararası işbirliği” başlıkla karar, dün gerçekleştirilen BM 75’inci Oturumunda onaylandı.

Hazırlanan belge, ilgili hükümetleri ve paydaşları pandemi döneminde güvenli bir mürettebat değişikliği sağlamak için IMO tarafından tanınmış olan protokolleri uygulamaya davet ediyor.

Karar ile ilgili açıklamalarda bulunan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, denizcilerin hayati önem taşıyan küresel ticaret zincirini devam ettirebilmeleri için öncelikli olarak aşılanması gereken çalışanlar listesine alınması gerektiğini belirtti ve ‘‘Denizcilerin kilit çalışanlar olarak atanmasının öncelikli olarak aşılanmaları sağlayacağını umuyorum. Bu da devam eden mürettebat değişikliği krizini çözmek için büyük bir adım olacak,’’ ifadelerini kullandı.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), kararı memnuniyetle karşıladı ve bunun dünya çapında gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçların yanı sıra enerji kaynaklarının ve üretim için gerekli olan hammaddelerin taşınmasını sağlayan 2 milyon denizcinin oynadığı hayati rolün tanınması adına bir başlangıç olduğunu açıkladı. ICS ayrıca, şu ana kadar BM üyesi 44 devletin denizcileri kilit işçiler olarak tanıdığını ancak önlerinde yapılması gereken daha çok şey olduğunun altını çizdi ve hükümetleri göreve çağırdı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın