‘Batı Balkanları Çin, Rusya, Türkiye gibi süper güçlere kaptırmayın’

MDN İstanbul

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurtz

AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nde 6 ülkeye 18 yıl önce verilen AB üyeliği sözü tekrarlandı. Ancak 2030 için üyelik hedefi rafa kaldırılırken, Ankara’ya karşıtlığıyla tanınan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un Türkiye’yi “süper güç” diye niteleyen bir uyarıda bulunması dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Slovenya’nın ev sahipliğinde 6 Ekim’de Brdo kentinde düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nde genişleme meselesi yeniden masaya geldi.

6 Batı Balkan ülkesi Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya’ya 18 yıl önce verdikleri üyelik sözünü tekrarlayan AB üyesi 27 ülkenin liderleri, ancak içeride göç konusunda ters tepme korkusuyla daha önce açıklamış oldukları 2030 hedefini askıya aldı.

Reuters’in haberine göre, 5 Ekim’de Brdo Kalesi’nde yenilen akşam yemeğinde ise AB’nin Çin, ABD, Afganistan stratejisi ele alındı ve Batı Balkanlar’ın AB üyesi yapılmaması hâlinde Çin ve Rusya’ya ‘kaptırılması’ endişesi gündeme geldi.

Burası bizim arka bahçemiz
Bazı AB liderleri, dış politikanın Avrupa’dan başlaması ve Balkanlar’a öncelik verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins’in “Burası bizim arka bahçemiz” görüşünü paylaşan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz,”AB bu bölgeye gerçek bir perspektif sunmazsa, Çin, Rusya ya da Türkiye gibi diğer süper güçlerin orada daha büyük bir rol oynayacağının farkında olmalıyız. Bölge coğrafi olarak Avrupa’ya aittir ve bir Avrupa perspektifine ihtiyaç duymaktadır,” dedi.

Tarihi bağlar ve önemli yatırımlar
Geçmişte Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında hâkimiyet savaşlarına sahne olmuş Balkanlar’daki uluslararası ticaretin sadece yüzde 8’i Çin’le, yüzde 70’i ise AB ile yapılıyor. Ancak Çin, bölgenin otoyol ve demiryolu açığını kapatabilmesi için muazzam boyutta altyapı yatırımı teklif etmiş durumda. Rusya, tarihi yakınlığının bulunduğu bölgeyle iyi ilişkilerini özellikle enerji tedariki üzerinden geliştiriyor. Türkiye’nin de tüm bölge ülkeleriyle güçlü bağları var.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın