Bakanlıktan 80 dönüm deniz dolgusuna onay

MDN İstanbul

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İskenderun İkinci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tosyalı Limanı’na ilave, 80 dönüm deniz üstüne yapılacak dolguya onay verdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi ise ilave liman projesi için görüşü alınmadan kararın askıya çıkarılmasına tepki gösterdi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB)’nin resmi web sitesinde yayımlanan habere göre, 8 Kasım’da Bakanlığın konu ile ilgili görüş talebine, resmi yazı ile Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın yanıtında, “Dolgu istenilen alanlarda hangi faaliyetlerin yapılacağının bilinmediği, depolama hizmeti oluşup oluşmayacağı, ulaşım ilişkileri, tahmini otopark ihtiyacı, araç sayıları ve etkileri” gibi konuların net olmadığına dikkat çekildiği belirtildi.

HBB’nin Bakanlığa gönderdiği yazısında, “istihdam ve barınma, donatı ihtiyacının nereden ve nasıl karşılanacağı, tesisin etrafında bulunan yerleşim alanları ve tarım alanlarının nasıl etkileneceği, taşıma işlemlerinin nasıl yapılacağı ve karayolu ağına nasıl etki edeceği ve bununla beraber herhangi bir önlem alınıp alınmadığı, deniz dolgu talebinin çevre ve insan sağlığı açısından risklerine” karşı dosyada herhangi bir bilgi veya belge bulunmadığının vurgulandığı kaydedildi. 8 Eylül’de yapılan meclis toplantısında konunun önerge ile meclis gündemine getirildiğini hatırlatan İmar ve Şehircilik Dairesi, dosyada HBB’nin giderilmesini istediği eksiklikler ile ilgili bir düzenleme yapılmadığından İmar Komisyonu’nun raporunu oluşturmadığını hatırlattı.

HBB’den yapılan açıklamada, konu meclis gündeminde beklerken Bakanlığın, 17 Aralık’ta plan teklifinin resen onaylanmasının ve askıya çıkarılmak üzere İl Müdürlüğüne göndermesinin “hayret ve kaygı” ile karşılandığı ifade edildi. Açıklamada, uygulamanın HBB’nin görüşleri alınmadan yapılmasının “şehircilik ve planlama ilkeleri ile imar ve kıyı kanunlarına ve ilgili yönetmeliklere” aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada şu görüşlere de yer verildi, “Dokuz ilçemizin günlük 1500 ton çöpünün gönderildiği Gökçegöz katı atık bertaraf tesisi için dört yıldır sürdürdüğümüz mücadeleyi görmezden gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir şirketin deniz-dolgu talebini belediyemizi de by-pass ederek onaylamıştır.

Hatay halkı adına açtığımız davayı Danıştay’da kazanmamıza rağmen yargı kararını uygulamayarak 127 dönümlük bir alanı Hataylılara çok gören Bakanlığın, bir şirketin 80 dönümlük deniz dolgu talebini hızla olumlu karşılayarak hemşehrilerimizin görüşünü sormadan, tüm işlemlerini hızla tamamlamasını anlamak güçtür.
Hatay halkını ilgilendiren Bakanlıklardan beklediğimiz birçok konu varken, insan hayatını, sağlığını ve çevreyi tehdit eden atık tesisi sorunu varken, Bakanlığın deniz dolgusunu bu şekilde onaylamasını kaygı ve Hatay halkı adına üzüntü ile karşılıyoruz. Kamuoyunun dikkatine saygılarımız ile sunarız.”

CHP Meclis Grup Başkanvekili Murat Kayış da itiraz etmişti
İskenderun Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz yıl gerçekleşen eylül ayı meclis toplantısında ise CHP Meclis Grup Başkanvekili Murat Kayış konuya dikkat çekmişti.

Gündemin 6’ncı maddesinde yer alan “İkinci Organize Sanayi Bölgesi 946, 947 (yeni 970 parsel) ve 948 parseller önü liman amaçlı 1/5000 Ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli İlave Uygulama İmar Planı hakkındaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi”, oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Bu maddenin görüşülmesinde söz alan Murat Kayış, Tosyalı Holding’in İkinci OSB´deki limanına, 79,966 metrekarelik ilave dolgu alanı teklifinin olduğunu belirtmişti. Kayış, “Burada da liman amaçlı bir teklif söz konusu. Teklif edilen liman, yeni yapılan İkinci Organize Sanayi Bölgesinde Tosyalı Limanı, Tosçelik Limanı. Burada 80 dönümlük ilave dolgu alanı talep ediliyor. İkinci OSB´de belediye başkanının ortağı olduğu şirketin de arasında bulunduğu şirketler yerleşti, şimdi yatırımlarını yapıyorlar. Yer yetmiyor, 25 dönümlük trafo alanı talep ediyorlar, meclisten geçiyor. Yer yetmiyor, Gümrük Bakanlığı üzerinden tır parkı istiyorlar, meclisten geçiyor. Yine yer yetmiyor, diyorlar ki ‘ya şu limanın da etrafını bir genişletelim’. 80 dönümlük alan ne yazık ki yine meclisten geçiyor. Sayısal çoğunluğunuz olabilir. Sayısal çoğunlukla bu tip şeyleri geçirebilirsiniz. Fakat artık o bölgenin OSB’den dolayı organik yapısı tamamen bozuldu. Bunları yaparken elimizi vicdanımıza koymamız gerekiyor. 80 dönümlük bir dolgu alanı. Buna itiraz ettiğimizde ‘yatırımlara itiraz ediyor CHP Grubu’ diyorlar. Bakın orada Ekinciler Demirçelik Fabrikası’nın bir itirazı var. Diyorlar ki, ‘yarın ben iskele yapacağım zaman ve iki iskele birbirine yakın olduğu zaman ben yaptıramıyorum’ diyor ve dolgu alanının 50 metre yana çekilmesini istiyorlar. 50 metre Tosyalı’ya engel olmamasına rağmen, çektiremedik,’’ şeklinde konuşmuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın