Avrupa’da metanol yakıtlı gemi dönemi başlıyor

MDN Editör

Tayvanlı Evergreen Marine ve X-Press şirketleri çift yakıtlı metanol konteyner gemilerinin, karbon emisyon yasalarının son derece sıkı olduğu Avrupa marketine açılması konusunda anlaşmaya vardı

X-Press şirketi için önemli müşterilerden biri olan Evergreen ile yapılan anlaşma doğrudan metanol yakıt hücresine sahip gemilerin Avrupa’ya girişinin önü açtı.

X-Press firması 2021 yılında New Dayang ve Ningbo Xinle adlı üretici firmalardan 16 adet çift yakıtlı metanol gemi sipariş etmişti. Yapılan anlaşma gemilerin Avrupa Denizleri’nde kullanımının önünü açtı. Aynı zamanda dünyanın hizmet veren ilk çift yakıtlı metanol gemisi Laura Mesk de bu gelişmeyle birlikte Avrupa pazarında aktif olarak kullanılmaya başlayacak. 

X-Press’in çift yakıtlı metanol filosu Evergreen’in desteğiyle bu yıl içinde Rotterdam’dan operasyona başlayacak. Bu ağ, Baltık Bölgesi ve İskandinavya’daki varış noktalarını kapsayacak. Nihayetinde hat, hem kuzey Avrupa hem de Akdeniz dâhil olmak üzere bölgede faaliyet gösteren 14 gemiye sahip olacak.

Gemilerin kullandığı yakıt, OCI Global tarafından tedarik edilen biyo-metanol olacak ve Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikasyon standartlarına göre sertifikalandırılacak. Evergreen’e göre yakıt üretimi için hammadde organik atık ve artıkların ayrıştırılmasından elde edilecek.

Bununla birlikte X-Press Feeders, IMO’nun mevcut hedefleri doğrultusunda 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etti. 

X-Press Feeders’ın Operasyon Direktörü Francis Goh, “Çift yakıtlı gemilerin kullanımına öncülük ediyoruz ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik hedefleri karşılamak için bugünden önemli adımlar atmamız gerektiğini bildiğimiz için gemilerimizi daha sonra değil, daha erken teslim almaya karar verdik” dedi.

Maritime Executive

Bunu Paylaşın