ASELSAN tarihinin en yüksek finans verilerine ulaştı

MDN İstanbul

ASELSAN, 2020 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin cirosu 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24 büyüyerek 16 Milyar TL’yi aştı. Şirketin net kârı da geçen yıla göre yüzde 33 artışla 4,5 Milyar TL seviyesine ulaştı.

Tahsilatlarını ihracat kaynaklı gelirlerle yüksek oranda artıran ASELSAN yılı kuvvetli nakit pozisyonu ile tamamladı.Şirketin konsolide net satışları geçen yıla göre yüzde 24 oranında artarak 16 Milyar TL seviyesini aştı. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) yüzde 38 oranında yükselerek 4 milyar TL ile rekor seviyeye ulaştı. FAVÖK marjı ise öngörülerin de üzerine çıkarak yüzde 24,4 ile şirket tarihinin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

İhracatta 1 milyar dolarlık sipariş eşiği aşıldı
ASELSAN, 2020 yılı içinde 6 yeni ülke ile toplam 446 milyon ABD doları tutarında sözleşme imzalayarak ülkemizin ihracat hacmine katkı sağladı. Yurtdışından yeni alınan siparişlerin katkısıyla yurtdışı bakiye siparişler 1 Milyar ABD doları eşiğini aşarak tarihi zirvesine ulaştı. Toplam bakiye siparişler de 9,5 Milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

İlginizi çekebilir:   ASELSAN, Ar-Ge yatırımlarına devam ediyor

Şirketin finansal sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, “Pandeminin olumsuz etkilerinin her alanda hissedildiği 2020 yılında ülkemiz için taşıdığımız sorumluluğun bilincinde olarak, “ASELSAN durmaz, duramaz!” dedik ve faaliyetlerimize bir gün olsun ara vermedik. Salgının ilk etkilerinin görülmeye başladığı andan itibaren ASELSAN içinde çok etkin bir karar mekanizmasını hayata geçirdik. Bir taraftan Devletimizin ihtiyaç ve beklentilerini gözetirken, diğer taraftan da çalışanlarımızın sağlığı için her türlü tedbiri eksiksiz bir şekilde almaya çalıştık. 2020 yılında ASELSAN 3,3 Milyar TL seviyesinde Ar-Ge harcaması yaparak Teknoloji ve Ar-Ge alanındaki faaliyetlerini artırarak devam ettirdi. ASELSAN’a ürün ve hizmet sağlayan 4 bini aşkın tedarikçimizin pandemiden olumsuz etkilenmemesi için finansal ve operasyonel tüm imkânlarımızı seferber ettik. 2020 sonunda ulaştığımız yüksek ciro ve kârlılık rakamlarımız bir aile olmanın bilinciyle uyguladığımız bu yönetim stratejilerimizin sonucudur,’’ ifadelerini kullandı.

Tüm Ekosistemi Kapsayan Nakit Yönetimi Yaklaşımı Benimsendi
Geride bıraktığımız yılda sadece ASELSAN ve iştiraklerinin değil, birlikte çalışılan 4 bini aşkın tedarikçinin de finansal ihtiyaçlarını önceleyen bir anlayışla çalıştıklarını ifade eden Görgün, ‘‘Geçtiğimiz yıl iş ortaklarına 12 Milyar TL’yi aşkın ödeme yaparak pandeminin neden olduğu likidite baskısını ekosistemde asgari seviyeye indirdik. ASELSAN’ın toplam alımları içerisinde yurt içi firmaların payı 2020 yılında yüzde 73’e yükseldi. Verilen her 10 siparişten 9 adedi KOBİ niteliğindeki firmalara yönlendirildi. ASELSAN yılı rekor seviyede nakit tahsilatıyla tamamlarken yıl boyu devam ettirilen başarılı işletme sermayesi yönetimi sayesinde şirket yılı net nakit pozisyonu ile kapattı. Şirketin yılsonu nakit mevcudu 4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti,’’dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın