ABD’ye müjde

MDN İstanbul

Reuters, Karadeniz’de keşfedilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjde olarak duyurulan doğalgaza ilişkin bilgisi olan bir yetkiliyle yaptığı görüşmeye dayanarak Sakarya sahası hakkındaki teknik verileri olası işbirliği olanaklarının araştırılması için ABD’li enerji şirketleri Chevron ve Exxon Mobil ile paylaştığını yazdı.

Ankara’nın şimdiye kadar Türkiye’nin bugüne kadarki en büyüğü olan ve geçtiğimiz sene dünyanın en büyükleri arasında gösterilen tahmini 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfini kendi imkanlarıyla çıkaracağı konusunda ısrar ettiğine değinen haberde eğer ABD’li şirketlere herhangi bir resmi çalışmaya gidilirse Rusya’nın da hak iddiasında bulunduğu Karadeniz’de ciddi bir kaymaya neden olabileceği belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin yaptığı keşiflerin AB ve ABD ile açıkdeniz hakları konusunda gerilimi artırdığı da belirtildi.

Gazın ticari olarak çıkarılabilmesi halinde Türkiye’nin enerji konusunda Rusya, İran ve Azerbaycan’a olan bağımlılığını değişime uğratabileceği aktarılırken Erdoğan’ın nihayetinde net ihracatçı konuma gelmiş bir Türkiye olma konusunda kararlı olduklarını söylediği belirtildi.

İlginizi çekebilir:   Oruç Reis’i ‘koruma gemisi ihalesi’ yabancılara da açık

ABD ile ilişkileri düzeltmek için kullanılabilir
Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile seçildiğinden bu yana ilk defa bir araya geleceğinin söylendiği haberde, enerji konusunda yapılacak bir işbirliğinin S-400 meselesi de dahil olmak üzere iki NATO müttefiki arasındaki anlaşmazlıkları yumuşatabileceği aktarıldı.

Konuyla ilgili konuşan Türk yetkilinin isminin açıklanmaması şartıyla açıklamalarda bulunduğunu belirten Reuters, yetkilinin, hükümetin ağustos ayında açıklanan gaz keşfi konusunda yabancı şirketlerle çalışma fikrine şimdiye kadar soğuk durduğunu belirttiğini söyledi.

Yetkili Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nın konu hakkındaki fikrinin değiştiğini belirten yetkili, TPAO ile görüşen Chevron ve Exxon Mobil’in keşifle ilgili verilere sahip olduğunu söyledi.

Reuters, ayrıca soru yönelttikleri Enerji Bakanlığı’nın konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığını da aktarırken Chevron ve Exxon Mobil sözcülerinin de konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktığını belirtti.

Reuters’a konuşan yetkili ise, teknik verileri gözden geçiren şirketlerin işbirliği konusuna daha fazla zaman ayırmaya karar verdiğini belirtti.

İlginizi çekebilir:   MTA, jeolojik ve jeofizik verileri yabancılarla paylaşacak

Sahanın 25 yıl işletilmesi planlanıyor
Kendisine ait neredeyse hiç doğalgaz kaynağı olmayan Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere yılda ortalama 45 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre saha ilerleyen yıllarda tam ölçekli üretime geçtiğinde yurtiçi tüketimin üçte biri ile yarısı arasında bir bölüm sahadan karşılanabilecek.

Sahadan şebekeye ilk gaz sevkiyatının cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te başlaması hedeflenirken, bunun için yoğun bir altyapı inşası gerekecek. Derin denizde bulunan kuyulardan kıyıya yaklaşık 160 kilometre boru hattı döşenmesi, kıyıda gazın işlenmesi ve son olarak şebekeye kontrollü şekilde verilmesi için altyapı kurulması gerekecek. Bunlar için gereken yatırım bütçesi ise henüz açıklanmadı.

Sahanın 2023’te üretime başladıktan sonra birkaç yıl içinde 2027-2028’den itibaren tam ölçekli üretime geçmesi, şu anki tahminlere göre 25 yıl işletilmesi planlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın