ABD Donanması, Kaptan Crozier’in göreve geri getirilmesini önerdi

MDN İstanbul

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, geçtiğimiz Cuma günü Donanma’ya seslendiği konuşmasında yeni tip korona virüsü Covid-19 salgını nedeniyle gemisi için yardım çağrısında bulunduktan sonra görevine son verilen USS Theodore Roosevelt’in kaptanının göreve iadesi için gelen tavsiye mektubuna imza atamayacağını söyledi.

Donanma tarafından 1 hafta boyunca yapılan soruşturmanın ardından Kaptan Brett Crozier’in, nükleer motorlu uçak gemisinin kaptanlığına geri getirilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Esper ise Donanma yetkililerine, soruşturma raporunu incelemek için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kaptan Crozier’in görevine geri getirilmesi önerisi, Donanma’nın bir ay önce, en son şok dalgasının ardından koronavirüs ile mücadele eden denizcileri hava yolu ile tahliye etmesi ile başladı. Geçtiğimiz Cuma günüysede 850’den fazla kişi hastalandı ve bir kişi hayatını kaybetti.

Pozitif koronavirüs test sonuçları elde eden Kaptan Crozier, gemide salgını kontrol altına almak adına daha agresif bir eylem talebini not ile ilettikten sonra Nisan ayı başında görevinden alınmıştı. Kaptanın görevden uzaklaştırılması aynı zamanda salgının soruşturulmasını da tetiklemişti.

ABD deniz operasyonları şefi Amiral Mike Gilday ve Donanma Sekreteri James McPherson, Donanma tarafından yapılan soruşturmada elde edilen bulguları 24 Nisan’da Esper ile iki saatlik bir görüşmede değerlendirdi.

Esper’in sözcüsü Jonathan Hoffman daha sonra, Bakan’ın soruşturma raporunun yazılı bir kopyasının iyice gözden geçireceğini ve sonraki adımları görüşmek üzere Donanma yetkilileri ile tekrar bir araya gelineceğini belirtti. Hoffman ayrıca, Bakan’ın büyük olasılıkla Donanma’nın sonucunu destekleyeceğini ve kararlarına güvendiğini söyledi.

Amiral Gilday ise, Genel Kurmay Başkanı General Mark Milley’e konu ile ilgili brifing verdi ve soruşturma ile ilgili sorularını yanıtladı.

Donanma, Theodore Roosevelt’te ilk Covid-19 vakalarının görülmesinden 1 hafta ve geminin Guam’daki limana yönlendirilmesinden günler sonra 1 Nisan’da soruşturma başlatmıştı.

Kaptan Crozier 30 Mart’ta salgına daha hızlı ve kapsamlı bir yanıt için yalvardığı bir not yazdı ve dağıttı. O zaman yaklaşık 70 mürettebatın Covid-19 testi pozitif çıkmıştı.

Donanma Sekreteri Thomas Modly, Kaptan Croizer’e olan güvenini kaybettiğini söyleyerek 2 Nisan’da geminin komutasını almıştı. Modly, ertesi hafta uçak gemisinin mürettebatına hitap ettiği konuşmasında, Kaptan Croizer hakkında aşağılayıcı sözler kullanınca gelen tepkiler üzerine istifa etmek zorunda kaldı.

Kaptan Croizer görevden alınmasının ardından gemiden ayrılırken verdiği selamın ve mürettebatının alkışlarının yer aldığı görüntüler sosyal medyada dünya çapında ilgi gördü.

Bu olayların ardından gemi Guam’a demirledi ve Deniz Kuvvetleri gemide hizmet veren yaklaşık 5 bin mürettebatın hepsine Covid-19 testi yaptı. Pozitif çıkan 856 sonuca karşı negatif 4 bin 98 sonuç çıktı. Donanma 4 mürettebat üyesinin hastaneye kaldırıldığını belirtti.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Forth Smith, 41 yaşındaki Astsubay Kıdemli Üstçavuş Charles Robert Thacker Jr.’ın Guam’daki Donanma Hastanesi’nde 13 Nisan günü hayatını kaybettiğini açıkladı.

Donanma 23 Nisan’da, Pasifik’te faaliyet gösteren ikinci bir gemi olan USS Kidd’in mürettebatında bir kişide daha Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından, 17 denizcinin daha testinin pozitif çıktığını açıkladı. Arleigh Burke Sınıfı güdümlü füze destroyerleri olan The Kidd uyuşturucu ile mücadele görevi yürütüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın