Bakan Dönmez: Karadeniz gazını mart sonu sisteme vereceğiz

MDN İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son keşifle birlikte Karadeniz’deki doğalgaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını ve mart ayının sonunda gazın sisteme verileceğini söyledi.

Dönmez, “Çalışmalarımız 3 aşamadan oluşuyor. Deniz tabanında sondaj işlemleri ile akabinde yapılan kuyu tamamlama işlemleri devam ediyor. Teknolojik olarak baktığımızda deniz tabanında yoğun bir çalışma var. Bu çalışmaları 50’yi aşkın gemi ile yürütüyoruz. Bir taraftan üretilecek gazın karaya getirilmesi ile alakalı olarak 3 tane hattın yapım işlemi devam ediyor. Tamamlandı, testleri şu anda yapılıyor. 170 kilometrelik ana iletim hattımız ve glikol basan hattımız tamamlandı. Yine deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Bir taraftan da karada bu gazı işleyecek kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık” dedi.

İlginizi çekebilir: Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi hizmete alınıyor

Sakarya Gaz Sahası’nda da 13 tane kuyu açtıklarını ve bunların 3 boyutlu modellemesinin yapıldığını hatırlatan Dönmez, “Bu çalışmalara göre de rezervi yeniden değerlendirdik. Çalışmalar neticesinde de 540 milyar metreküplük rezervi, 652 milyar metreküp olarak revize etmiş olduk. Böylece gerek Çaycuma Sahası’ndaki 58 milyar metreküp gerekse Sakarya Gaz Sahasındaki ilave miktarla birlikte bu rakam, 710 milyar metreküp olarak ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında inşallah bu gazı, insanımızla buluşturmak istiyoruz. Bir aksilik çıkmadığı takdirde, mart ayının sonuna doğru da ilk gazı sisteme vermiş olacağız” ifadelerini kullandı.

DHA

Bunu Paylaşın