Doğalgazı çıkarma çalışmaları başlıyor

MDN İstanbul

Sakarya Gaz Sahasında keşfi gerçekleştirilen doğalgazı çıkarma çalışmaları başlıyor.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, TPAO Genel Müdürlüğü’nün Milli Enerji Hedefleri doğrultusunda Sakarya Gaz Sahasında keşfi gerçekleştirilen doğalgazın karaya taşınması amacıyla, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’ çalışmalarının devam ettiğini açıkladı ve deniz tabanı boru inşa projesinin 21 Şubat’ta başlayacağını duyurdu.

Sakarya Gaz Sahasında keşfi gerçekleştirilen doğalgaz ile devam eden aramalarla keşfedilecek doğalgaz rezervlerinin çıkarılması, karaya iletilmesi ve işlenerek ulusal şebekeye verilmesinin amaçlandığı projenin 464 gün sürmesi bekleniyor.

Açıklamada, deniz tabanı boru inşa projesine 21.02.2022 tarihinde başlanacağı (hava muhalefeti, gemilerin teknik arizalar gibi mücbir sebepler hariç), normal şartlarda projenin 30.05.2023 tarihinde tamamlanmasının öngörüldüğü ve proje alanının Karadeniz’in derin ve sığ (Filyos liman ağzı ve etrafı dâhil) deniz alanlarında bulunduğu belirtildi.

Bu nedenle proje süresince;

  • Sakarya Gaz Sahası Araştırma Alanı ile Filyos Limanı arasındaki yaklaşık 177 km uzunluğundaki deniz alanının 3 km sağ ve 3 km sol tarafı olarak belirlenen koridorun içerisinde demirleme yapılmaması,
  • Hiç bir balıkçılık aktivitesinin gerçekleştirilmemesi, başta balıkçı gemileri olmak üzere, bölgede faaliyet gösteren ve seyir halinde bulunan gemilerin bu koridordan geçişleri esnasında projede görev alan gemilerin en az 2 deniz mili açığından seyretmeleri,
  • Çalışmalara engel ya da herhangi bir kazaya sebep oluşturabilecek şekilde su altında ve deniz dibinde faaliyet gösterilmemesi yönünde gerekli emniyet/güvenlik tedbirlerinin alınması talep edildi.

Sakarya Gaz Sahası Proje Alanı’na ait konumlar ver görseller:

sakarya

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın