Balıkçılara kötü haber

MDN İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, 6 Kasım 2022 tarihinde İstanbul Boğazı’ndaki uluslararası gemi trafiğinin rutin olarak devam edeceğini açıkladı.

Müdürlük geçtiğimiz günlerde bir açıklama yayımlayarak Poyrazköy Su Ürünleri Kooperatifi’nin talebi üzerine alınan karar gereği 6 Kasım günü 00.01 ile 14.00 saatleri arasında İstanbul Boğazı’nın ticari gemi geçişlerine kapatılacağını ve endüstriyel balık avcılığı yapılmasına izin verileceğini bildirmişti.

Bu açıklama, pelajik balık türlerinin üremesi açısından oldukça önemli bir konum olan İstanbul Boğazı’nın endüstriyel balıkçılığa açılması ve bu kararın Balıkçılık yönetiminden sorumlu Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından değil de Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından alınması nedeniyle tepki çekmiş ve tartışma yaratmıştı.

İptal edilmesi bekleniyordu

MarineDeal News olarak 2 Kasım 2022 tarihinde İstanbul Boğazı’nda balık sorunu başlığıyla yayımladığımız haberde görüşlerini aldığımız İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Ekrem Kahraman kararın iptal edileceğini düşündüğünü söylemiş ve “Balıklara en azından bir kez üreme şansı verildiği zaman stoklar kendini toparlayabiliyor. Bu nedenle buna müsaade edilmesi gerekiyor. Bu sene palamut bol neden? İyi bir üreme dönemi geçirdiği için bol. Yani üreme şansını verdiğiniz zaman stoklar kendini toparlıyor. Ancak av baskısı yapıldığı zaman üreyen stokun miktarı azaltılıyor bu da balıkların verimli üremesini engelliyor. Bu bir denge ve korumak hepimizin görevi. Bütün bu süreçlerde bilimin ışığından ayrılmamak ve bilimsel verilerden yararlanmak gerekir.” açıklamalarında bulunmuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın