Büyük Bariyer Resifi Marin Parkı transit geçişlere kapatılıyor

MDN İstanbul

Avustralya’nın eyaletlerinden biri olan Queensland’in Başbakan Annastacia Palaszczuk önderliğindeki hükümeti, Büyük Bariyer Resif Bölgesi’ndeki (Great Barrier Reef) deniz trafiğine kısıtlama getirmek için harekete geçti.

Yeni düzenlemeyle birlikte, Büyük Bariyer Resifi Marin Parkı’nın içerisinde kalan alandaki transit geçişler yasaklanırken; bu sulardaki denizcilik faaliyetlerineyse, belirlenecek olan birkaç limanın haricinde kısıtlama getiriliyor. Oluşturulan politika, hükümetin geçtiğimiz temmuz ayında yayınladığı Resif 2050 Planı’nı (Reef 2050 Plan) tamamlar nitelikte. Söz konusu plan, Resif’in önümüzdeki 35 yıl boyunca bozulmadan korunması için katı yönetim önlemlerinin ana hatlarını çiziyor.
Büyük Bariyer Resifi geniş bir biyolojik çeşitliliğe sahip olması ve ‘’Dünya Mirası’’ unvanını almaya hak kazanan ilk mercan resif ekosistemi unvanını taşımasıyla, dünyanın en çok ilgi çeken doğal alanlarından biri olarak ön plana çıkıyor. Queensland Çevre ve Büyük Bariyer Resifi Bakanı Leeanne Enoch yeni düzenlemenin, yöre halkının istekleri doğrultusunda yapıldığını söyleyerek, Resif’in halihazırda karşı karşıya olduğu çok sayıdaki tehlikenin farkında olduklarını ve transit geçiş politikalarının bu eşsiz alanı korumaya yönelik birtakım tedbirlerin hayati bir parçası durumunda olduğunu belirtti.

Bunu Paylaşın