‘Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü’ imzalandı

MDN İstanbul

İlgili bakanlık ve kuruluşların elektronik ortamda aynı veri tabanı üzerinden hızlıca ve şeffaf şekilde işlem yapmasını sağlayacak olan ‘’Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü’’ imzalandı. Protokol 1 Haziran’da Tekirdağ, Mersin ve Aliağa Limanlarında pilot uygulama olarak başlayacak ve 1 Temmuz’da tüm limanlarda hayata geçecek.

‘’Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü’’ ile ilgili görüşlerini aldığımız Çelebi Holding Yönetim Kurulu Üyesi Amiral(E) Hakan Eraydın, Protokolün IMO tarafından, deniz ticaretinin kolaylaştırılması konvansiyonu ile belirlenmiş standartlara ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan direktiflere de uyumlu olmasının, liman performanslarını olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı.

Uygulamanın sektördeki maliyetleri azaltacağını ve uluslararası rekabet gücünü artıracağının altını çizen Eraydın, ‘’Deniz lojistiğimizi süratlendirmek ve sadeleştirmek amacıyla tasarlanan “Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü”nün imzalanmasını memnuniyetle karşıladık. Bu sistem vasıtasıyla deniz ticareti ile ilgili Bakanlık ve kuruluşların elektronik ortamda aynı veri tabanı üzerinden hızlı ve şeffaf işlem yapması ve bu yolla maliyetlerin azaltılarak uluslararası rekabette Türk denizciliğinin elinin kuvvetleneceği kanaatindeyim.

Yeni protokol vasıtasıyla limanlarımıza gelen gemilere ait tüm bildirimler tek bir sistem üzerinden elektronik olarak yapılabilecek, kurumlarca ihtiyaç duyulan bilgilerin bu sistem üzerinden alınması sayesinde işlemler kolaylaşacak, etkin bir denetim mekanizmasıyla şeffaflık sağlanacak ve bu sayede sektör maliyetinin azaltılması ve uluslararası rekabet gücünün artırılması sağlanabilecek.

Halihazırda liman müşterilerinin tek ortak paydada düzenli veri akışının olmaması; maliyetleri, liman hızını ve iş hacmini olumsuz yönde etkilemekte. Geliştirilen yeni sistem ile veri girişinin daha hızlı yapılmasını, daha sistematik ilerlenmesini, istatistiki verilerin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından daha kolay analiz edilebilir hale gelmesini sağlayacağı kanaatindeyim. Bu Protokol ile ulaşılması hedeflenen amaca yani, liman işletmeciliğinde tek veri tabanı sisteminin yerleşimine erişilmesini diliyorum’’ dedi.

Bunu Paylaşın