Çipras’ın Rusya ziyareti gündemi

MDN İstanbul

Başbakan Çipras, 7 Aralık’ta (yarın) Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelecek.

RealNews haberine göre: Yunanistan’ın, Rusya ile İlişkilerinin düzeltilmeye, aranın iyileşmesine Yunanistan’ın ihtiyacı olduğu yönünde. Gazeteye görüş veren kaynaklar; görüşmelerin dört başlık altında geçeceğini belirtiyor. Haberde kısaca:
Çipras geçmişte yaşanan casusluk olayını kapatmak ve ikili ilişkileri geliştirmek konusunda Rusya’yı ikna etmeyi başarmış olmalı ki yarın bu tür olayların tekrar yaşanmayacağı hususunda yeniden niyetini vurgulayarak dil dökeceği belirtiliyor, diğer yandan; iki ülke arasında ikili anlaşmalar ile ortak yatırım plan ve projeleri geliştirme yönünde çaba verileceği, enerji konusunun esas gümdemde ağır basacağı ve Moskova-Atina arasında, Türkiye’ye ulaşan TürkAkımı projesi kapsamında eski anlaşmalarını görüşüp tekrar gözden geçirileceği, belki de güncelleneceği belirtiliyor. Atina bu konuda yoğun çalışmada iken Rus tarafının isteği ise; hattın önce Yunanistan’a ardından da İtalya’ya ulaşması yönünde. Yunanistan’ın, boru hattının YunanAkım adıyla ülkelerinden geçmesi için Putin’den iyi niyet taleplerinin olacağı ancak Yunanistan’ın Rusya ile geçmişten bu yana yaptığı onca ikili anlaşmalara uymadığı için Rusya’nın Yunanistan tarafınca dile getirilecek her öneri için ciddi garantiler talep edeceğine dikkat çekiliyor. Silahlanma gündemde yer alsa da önceki alımların (S-300) bakımları kapsamında kalacak ve yeni bir alım görüşülmeyecek. Çipras-Putin görüşmesinin üçüncü bölümü, Suriye ve Ukrayna dâhil olmak üzere bütün uluslararası konularla ilgili olacak. Özellikle Kıbrıs meselesine ve Prespes Anlaşması’nın üzerinde durulacak. İki ülkenin, anlaşma ile ilgili görüşleri birbirinden  tamamen farklı. Rusya, anlaşmanın BM Güvenlik Konseyi’ne getirilmesi durumunda, bunu veto etmekle tehdit etmişti.
Önemli olan başka bir konu, Rusya-Türkiye ve Türkiye-Yunanistan ilişkileri. Rusya Devlet Başkanı, Yunan Başbakan’a, ‘ülkesinin uluslararası hukuka tam saygı gösterdiğini, Yunanistan’ın Ege ve FIR’ının Türkiye tarafından ihlalleri konularıyla ilgili tezlerini anlayışla karşıladığını’ söyleyecek. Aynı zamanda Aleksis Çipras, Vladimir Putin’in, ‘ülkesinin Türkiye ile ilişkilerinin pekiştirilmesinin, Yunanistan aleyhine kesinlikle olmadığına’ dair açıklamasını dinleyecek. Bunun yanı sıra; Bir Rus diplomatın gazeteye yaptığı açıklamaya göre de Rusya; “Yunanistan’daki ABD üslerinin aleyhimize yönelik olmadığına nasıl inanıyorsak, aynı şekilde Yunanistan da, Rus-Türk ilişkilerinin derinleşmesinin, onun aleyhine olmadığına inanmalı” diyecek.
Son olarak 4’üncü konu da; iki lider görüşmesinin; kültür, turizm, Rus dilinin Yunanistan’da öğretimi ve buna karşılık Yunancanın Rusya’da öğretimi yer alacak. 2019 yılının Ortak Edebiyat ve Kültür yılı olacağının açıklanması da beklenen görüşme maddeleri arasında. Çipras’ın programında, Moskova ve Rusya Patriği Kirilos’a alışılmış ziyaret ise yer almamayacak.
Kaynak: RealNews

Bunu Paylaşın