‘Her türlü göreve hazırız’

MDN İstanbul

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en büyük planlı tatbikatlarından biri olan ve iki yılda bir Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de düzenlenen ‘Denizkurdu Tatbikatı’, 13-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, 13 Mayıs 2017 tarihinden itibaren, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin sevk ve idaresinde Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de icra edilmekte olan ‘Denizkurdu-2017’ tatbikat faaliyetlerini yerinde denetlemek maksadıyla, 22 Mayıs’ta Ege Denizi’nde bulunan sancak gemisi ‘TCG Kemalreis’e gitti. Orgeneral Akar, tatbikat faaliyetleri kapsamında gece boyunca icra edilen harekata hazırlık eğitimlerini ve suüstü atışlarını izledi, ardından birlik ve komutanlarla eğitim faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

23 Mayıs tarihinde 19 ülkeden 21 yabancı askeri ataşenin de katılımlarıyla, ‘Seçkin Gözlemci Günü’ faaliyetleri kapsamında muhtelif deniz eğitimleri ile güdümlü mermilerin de kullanılacağı fiili atış eğitimleri ile devam edildi. Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri kapsamında; SH-70 helikopterlerinden hareketli insansız suüstü hedefine Hellfire Güdümlü Mermisi ve münfesih bir gemiye milli imkânlarla üretilen Harp Başlıklı Temren Güdümlü Mermisi atışları gerçekleştirildi.

Bunun yanında; fırkateyn, korvet ve hücumbotlar tarafından suüstü atışları, deniz karakol uçağından eğitim torpidosu atışı, Sualtı Taarruz (SAT) Timleri ile Sualtı Savunma (SAS) Timlerinin gösterisi, fiili mayın imhası ve denizde akaryakıt ikmali icra edilerek, değişik harekât nevilerinde Türk Deniz Kuvvetleri’nin ulaştığı harbe hazırlık seviyesi sergilendi.

Yunanistan’ın gözlemci olarak katılmadığı tatbikatta, Sea Hawk helikopterinden atılan tamamı Türk yapımı olan ve Roketsan tarafından imal edildiği belirtilen Temren (Ok ucu) isimli güdümlü mermi ile sabit bir hedefin yok edildiği bildirildi. 

Yine aynı helikopterlerden hareketli hedefe Hellfire güdümlü mermi atışı yapıldığı da kaydedildi. Bu arada tatbikat esnasında herhangi bir gemide meydana gelen aksaklık ve arızaların da anında, olay yerinde tamamı Türkiye’ye ait malzeme ve personelle giderildiği de açıklandı.

Ayrıca, tatbikat kapsamında 16-19 Mayıs 2017 tarihleri arasında; Aksaz, Bodrum, Bozcaada, Çanakkale, Çeşme, Datça, Dikili, Edremit, Enez, Fethiye, Foça, Gökçeada, Güllük, İzmir, Kuşadası ve Marmaris limanları ziyaret edildi. Liman ziyaretleri esnasında gemilerimizde 5250 vatandaşımız ağırlandı ve aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan 257 şehit yakını ile kahraman gazilerimiz askeri gemilerde misafir edildi.

SAT komandoları nefes kesti


Sualtı Taarruz Timi (SAT) uçaktan Aksaz ile Yılancık Adası arasında denize indirildi. Daha önceden sualtına yerleştirilen mayınları temizlemelerinin ardından görevlerini tamamlayan SAT komandoları hücumbot tarafından denizden alındı. SAT timi hem sualtı ve hem de suüstünden Yılancık Adası’na çıkarma yaparak askeri hedefleri etkisiz hale getirdi. Havadan da 4 kişilik SAT timi paraşütle adaya inerek görevin tamamlanmasına destek verdi. Ada’ya Türk bayrağı çekildi. Sualtında tespit edilen mayınların imha edilmesiyle tamamlanan taarruzun ardından, havada helikopterden sarkıtılan merdivendeki, denizde ise hücumbottaki komandolar gözlemcileri selamladı.

Denizkurdu 2017 basın toplantısındaki açıklama


Denizkurdu 2017 Tatbikatı esnasında Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.



“Son yıllarda Savunma Sanayi alanında büyük gelişmeler oluyor. Özel firmalarımızda; akıllı mühimmat, güdümlü mermi, makine aksamı ve sonar gibi farklı alanlara yönelik çalışmalar yapıyor. Umarım bu konuda ilerleme sağlanır ve biz de platformlarımızda yerli ürünleri kullanırız. Kendi silahımızı ve teknolojimizi kullanma arzumuz uzun süredir var. Bunun önemli bir göstergesi de Milli Gemi projesidir. MilGem ileriki aşamalarda daha yüksek yerli katkı ve son teknoloji ekipmanlarla daha da gelişecek. Deniz kuvvetleri olarak bizden beklentilerin yüksek olduğunun farkındayız. Personel eğitimi ve güç olarak bu safhaya gelmek, işin en zor kısmıydı. Bundan sonrası süratli olarak devam edecek. Kendi gemimizi yapabiliyoruz ancak onun idamesi de oldukça önemli. Farklı denizlerde birçok gemimiz bulunuyor. Herhangi bir arıza olduğunda kendi imkanlarımızla arızayı giderecek lojistik ve teknik imkâna sahibiz. Çevre denizlerde nerede ihtiyaç varsa biz kendi onarım personelimizi o noktaya götürebiliyoruz, bunu denedik. Milletimizin bize emanet ettiği bu imkan ve kabiliyetleri ne şekilde kullandığımızı ve muhtemel görevlere nasıl hazır olduğumuzu, bu tatbikatla milletimizle paylaşmaktan gururluyuz. Türk Deniz Kuvvetleri olarak çevre denizlerimizde bizlere verilecek her görevi yapmaya hazırız.”

Akar, tatbikata katılan denizcileri tebrik etti


Denizkurdu 2017 Tatbikatı’nın yüksek başarıyla icra edilmesinden büyük memnuniyet duydum. Etkin, caydırıcı ve saygın TSK’nın önemli bir parçası olan siz, mavi vatanın yılmaz koruyucuları, bölgemizde ve dünya denizlerinde barış ve haklarımızın güçlü teminatısınız. Başta Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele olmak üzere, birlik komutanları ve tüm personeli ciddiyet ve samimiyetle icra ettikleri bu başarılı tatbikattan dolayı tebrik ederim.  Ancak, hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, eğitim ve öğrenimde sınır yoktur. Denizleriniz sakin, pruvanız neta olsun. Hepinizin yanaklarından öpüyorum.

Donanmamız gücünü gösterdi


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan tatbikata 14 firkateyn, 6 korvet, 17 hücumbot, 9 denizaltı, 6 mayın avlama gemisi, 13 lojistik destek gemisi, 4 karakol gemisi, 4 deniz karakol uçağı, 19 deniz helikopteri, 7 SAT görev timi, 2 SAS görev timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan toplam 7 görev uçuşu hava gayreti, 2 sorti havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı ile 1 hedef çekme uçağı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma gemisi, 1 helikopter ve 8 bot katıldı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

 

 

 

 

Bunu Paylaşın