Global, Katarlı ve Japon ortaklarıyla atağa kalkıyor

MDN İstanbul

Global Yatırım Holding, Katar kraliyet ailesi ve Japon Softbank ortaklığıyla kurulan varlık yönetim şirketi F.A.B Partners LP ile yaptığı anlaşma doğrultusunda, sermayesini bedelli 100 milyon lira nominal tutarda artırma ve yüzde 34 hissesini 245 milyon liraya satma kararı aldı.

Akdeniz’den sonra Karayipler ve Asya’da liman işletmeciliği için harekete geçen Global Yatırım AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Bu yatırım hem Türkiye’ye hem de şirketimizin geleceğine olan güveni ortaya koydu” dedi. Yapılan anlaşmaya göre, şirketin yüzde 34 hissesi 2.45 TL fiyattan F.A.B Partners LP’ye satılmış oldu. Kutman, sermaye girişi ile holdingin Türkiye ve dünyada altyapı ve enerji yatırımcısı olarak büyümesine ivme kazandıracağını belirterek “Bu iş birliği şirketimizin global oyuncu konumunu daha da güçlendirecektir” dedi. Grubun amiral gemisi Global Liman Holding’in CEO’su Emre Sayın Miami’de düzenlenen Seatrade Cruise Global Fuarı’nda yeni ortaklığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emre Sayın, şirketin yeni ortaklarıyla birlikte yapacağı yatırımlarla ilgili olarak “Şirket olarak önce yurt içinde işe başladık ve üç limanı bünyemize kattık. İkinci fazımız Akdeniz’de büyümekti. Şimdi üçüncü aşamaya geçtik. Hedefimiz Karayipler ve Asya’da büyümek. Globalleşme hedefiyle birlikte Karayipler’e ciddi çıkartma yapma aşamasındayız. Bahamalar ve Küba’nın başkenti Havana limanları için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

“Beklentilerimiz olumlu yönde ve sürecin birkaç ay içinde tamamlanacağını düşünüyoruz. Küba şimdilik çok büyük bir pazar değil ama geleceği çok parlak. Küba hükümeti muslukları yavaş yavaş açıyor. Karayipler’in en büyük limanı olması sebebiyle burayı çok önemsiyoruz. Bu bölgede 20 civarında limanla ilgili çalışmalarımız  sürüyor. Burası kruvaziyer turizmi için en önemli destinasyon. Burada olmak global oyuncu olmak açısından son derece önemli. Yeni ortaklığın büyüme hedeflerimize çok olumlu yansıyacak. Çünkü, 100 milyar dolarlık bir fondan bahsediyoruz. Arkasında Softbank ve Katar kraliyet ailesinin desteği olan bu fon, teknoloji ve altyapıda oldukça güçlü. Softbank ABD’nin 4’üncü büyük operatörünün sahibi. Biz globalleşmeye çalışan bir şirketiz. Fonlara sadece para getirecek gözüyle bakmamak lazım. Yeni fikirler de getiriyorlar. Biz 5 yılda liman sayımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Liman sayımız 25-30 civarına çıkacak. 110 milyon dolar olan ciromuzu da bu sürede iki katına çıkarma planımız var.

Önümüzdeki dönemde Çin pazarında da girişimlerimiz olacak. Buradaki yüksek potansiyel tüm dünyadaki kruvaziyer sektörünü heyecanlandırıyor. Çinliler, yeni bir kruvaziyer turizmi anlayışı geliştiriyor. Çünkü onlar güneşi ve denizi sevmiyorlar. Onlar için üstü kapalı yeni gemiler tasarlanıyor. Alışveriş ve kumar seviyorlar. Gemiler, buna göre dizayn ediliyor. Singapur ile adım attığımız bu pazarda kalıcı olmaya kararlıyız.”

Bunu Paylaşın