Uzun: İhraç edilen gemilerin yüzde 70’i Yalova’da inşa edildi

MDN İstanbul

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı, Altınova ilçesine bağlı Tavşanlı beldesinde bulunan Elegance Resort Hotel’de yapıldı.

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, kentte faaliyet gösteren tersanelerin Türkiye’nin bu sektördeki ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştirdiğini söyledi.

Şükrü Fazıl Uzun, genel kurulun açılış konuşmasında “Tersaneler Yalova’ya gelirken bölgede taahhüt ettiğimiz yatırım tutarı 162 milyon dolardı ancak biz olduğunu fakat bugüne kadar 500 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Ayrıca söz verdiğimiz 4 bin çalışan istihdamının çok üstüne çıkarak 2016 yılı istihdam ortalamamız 11 bin 737 kişiye ulaşmıştır. Bu da bölgemiz için kıvanç verici bir durumdur. Şubat 2017 ayı itibariyle bölgemizde çalışan sayımız 12 bin 541 kişiyi bulmuştur. Bu sayı beyaz yakalılar, idari ve mali işlerde çalışan arkadaşlar dahil değildir” dedi.

“2008-2016 yılları arasındaki inşa edilen gemi sayısı 304 oldu ve 2016 yılı sonuna kadar inşa edilen gemilerin tonajı ise 446 bin grostona ulaştı. Yeni inşa gemilerin yanı sıra bakım ve onarım için 2 bin 534 gemi ve deniz aracı bölgemizde bulundu, bakımları ve tamirleri yapıldı. Bunların tonajı da 2 milyon 400 bin grostondur. Biz sadece denizcilik sektörü ile sınırlı kalmayıp diğer alanlardaki projelerde de çalışmalar yürütüyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü tabliyeleri gibi çalışmalar da Yalova’da yapıldı.”

İstanbul ve Yalova’nın Türkiye’nin gemi ihracatının yüzde 90,21’ini karşıladığını kaydeden Uzun, “2016’da İstanbul’un ihracat yüzdesi yüzde 21,61 oranında düşerken Yalova ihracat yüzdesi yüzde 47,77 oranında artmıştır” dedi.

“2016’da 972 milyon 177 bin dolarlık ihracat yapılmış, bunun 330 milyon dolarlık kısmı Yalova Altınova’da gerçekleşmiştir. Aslında bu rakam daha da büyüktür ama bazı şirketlerimizin merkezi İstanbul’da olduğu için oranın kayıtlarına ihracat oranı rakamları girmektedir. Bu sadece 2 tersanenin verileridir. Aslında ihracat edilen gemilerimizin yüzde 70’i Yalova’da üretilmiştir. Ancak, bölge ve sektör olarak çok daha fazla çalışmamız gerekekiyor. Bu rakamları bölgemiz yüzde 25-30 doluluk oranıyla temin ediyor. Yani, yüzde 100’ü yakalamak mümkün değildir ama yüzde 80-85’ler rakamlarına çıktığımızda fark edersiniz ki bu rakamlarımız çok daha büyük olacak ve bölgemiz için çok daha büyük gelişme sağlayacaktır.”

Bunu Paylaşın