Yerli üretim araştırma gemisi ‘TÜBİTAK Marmara’ denize indi

MDN İstanbul

Türkiye’nin ilk yerli üretim araştırma gemisi Tuzla’daki Çeksan Tersanesi’nde yapılan törenle denize indirildi.TÜBİTAK’ın ihtiyaçları doğrultusunda Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi’ye sipariş verilen ‘TÜBİTAK Marmara’ isimli araştırma gemisinin inşaası tamamlandı.

Teknik donanım işlemleri tamamlanan araştırma gemsiinin denize indirme törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ile diğer yetkililer katıldı. TÜBİTAK Marmara Mayıs ayı sonunda deniz araştırmaları yapmaya başlayacağı açıklandı.

‘Bu gemi bizim tersanelerimizin kabiliyetini ve kapasitesini gösteriyor’

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, gemi inşa sanayinin ilk kez bir araştırma gemisi inşa etmesinin sektör adına umut verdiğini söyledi. Bakan Ergün, “Önemli olan bizim tersanelerimizin böyle nitelikli araştırma gemileri yapabildiklerini göstermeleri. TÜBİTAK dışında başka kurumlarımız da bundan böyle benzer niteliklerde gemi siparişi verebilecek. Özel sektörümüzün geldiği  bu nokta memnuniyet verici” diye konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye’de deniz araştırmalarının henüz yeterli seviyede olmadığını kabul ediyoruz. Bu durumu değiştirmek için önemli bir kararlılık içindeyiz. Ülkemizde en çok ihtiyaç duyduğumuz eksikliklerin başında insan kaynağı ve araştırma gemileri geliyor. Deniz araştırmaları daha çok birkaç üniversitenin, bazı kamu kurumlarının yürüttüğü niteliktedir. Bu araştırmalar genellikle sınırlı imkanlar ve kıyılarda yapılıyor. Mevcut gemiler de doğal kullanım ömürlerini tamamlamak üzere olan gemilerdir. Türkiye’ deki deniz araştırmalarının gelişmiş ülkeler düzeyinde olması için deniz araştırmaları mükemmeliyet merkezi kurulması önemli bir aşama olacaktır. Biz bu amaçla TÜBİTAK Marmara bünyesinde Deniz Araştırmaları Merkezi’ni kurduk. Bu merkezde ulusal ve uluslararası deniz araştırmalarının yapılması için araştırma alt yapısına ihtiyaç olmuştur. Gemide deniz araştırmalarını disiplinli bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece güncel bir veri tabanı oluşturulacak “ dedi. Bakan Ergün, “ Araştırma gemimiz mayıs sonunda daha donanımlı hale gelecek en gelişmiş cihazlarla deniz araştırmalarına başlamış olacaktır. Bugün bu indirme törenini yapıyoruz. Mayıs sonuna kadar da bunlar tamamlanacak. Mayıs sonunda da gemimizi tam donanımlı bir şekilde hizmete sokacağız”  diye konuştu.

Kalkınma yolunda önemli bir adım’

TÜBİTAK Marmara gemisinin denize indirme töreninde bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Türkiye önemli deniz potansiyeli olan bir ülke üç tarafımız denizlerle çevrili kalkınmamızda bu bizim için bir değer. Gerek su ürünleri, gerek madencilik, gerek ulaştırma bakımından denizlerimizi çok daha fazla değerlendirmemiz katma değer üretmemiz gerekiyor. Denizcilik alanındaki potansiyelimizin harekete geçmesi de daha fazla bilgi üretmesine bağlıdır. Denizcilik alanında daha fazla bilgi üretmemiz ve katma değere dönüştürmemiz gerekiyor. İnşallah bu gemiyle ve buna benzer gemilerle daha fazla gemi üreteceğiz ürettiğimiz bilgileri milletimizin refahı ve ülkemizin kalkınması için kullanacağız” dedi

‘Türk tersaneciliğine güvenin’

Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak “Bugün denize indirdiğimiz TÜBİTAK Marmara gemisi teknik ve teknolojik bir gemidir. Yerli dizayn bir gemidir. Elbette iç hat donanımlarını yurt dışından temin ettik ancak bilindiği gibi her ürünü imal etmemiz gerekmiyor. Bazı ürünleri de bu konuda uzmanlaşmış yerlerden almamız daha doğru bir tercih. Gemi, denizin dibinden 3 bin metreye kadar aynı anda birçok numune alıp test edebilir. Gemimize istendiği zaman daha başka ekipmanlar da ilave edilebilecek ekipmanlar da mevcuttur. Bu gemiyle birlikte anlaşılmalıdır ki Türk tersaneciliği araştırma gemisi yapabilecek kabiliyettedir. Bu konuda kamu kurumlarının Türk tersanelerini tercih etmesi arzumuzdur “ dedi.

Bayrak konusmasını sürdürerek “Bizim kalitemiz, kabiliyetimiz belli. Devletin de desteğiyle eski başarılı günlerimize döneceğiz. Devletten tek isteğimiz, geçtiğimiz yıl devreye giren ‘Yeni Teşvik Sistemi’nde gemi sanayiine destekler çok azdı. Biz 5. bölge desteklerinin kısa süreliğine de olsa sektörümüze sağlanmasını istiyoruz. Ayrıca rakip ülkelerle rekabette mücadele edebilmek için finansal desteklerin sağlanması da önümüzü açacak” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Ergün, Bakan Yılmaz, İstanbul Valisi Mutlu ile Çeksan Yönetim Kurulu Başkanı Bayrak kurdela keserek TÜBİTAK Marmara’yı denize indirdi.

Petrol araması ve sismik araştırma da yapabilecek

TÜBİTAK Marmara araştırma gemisi, oşinografik araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla inşa edildi. 13 milyon 800 bin TL’ye mal olan araştırma gemisi 41,2 metre uzunluğunda, 9,5 metre genişliğinde. TÜBİTAK Marmara; deniz altı haritaları çıkaracak, deniz hareketleri ile birlikte su altındaki canlı yaşamını inceleyecek, deniz kirliliği araştırmaları da yapacak. İncelemelerinde 3 bin metre derinliğe ulaşabilmek için teknik kapasitesi bulunan araştırma gemisi, ilgili ekipmanların eklenmesiyle 11 bilim adamı ve 12 mürettebattan oluşan bir ekibiyle petrol araması ve sismik araştırmalar da yapılabilecek özelliklere sahip.

Bunu Paylaşın