ZEYPORT Limanı’nda Gümrük Müdürlüğü açıldı

MDN İstanbul

ZEYPORT Limanı’nda Zeytinburnu Gümrük Müdürlüğü Hizmet Birimi binasının inşaatı tamamlanarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ın katılımıyla yapılan görkemli açılışla hizmet vermeye başladı. Yeni açılan hizmet birimiyle birlikte verilen tüm gümrük hizmetlerinin tek bir noktada toplanarak hızlandırılması hedefleniyor

Bakanlar Kurulu kararıyla ZEYPORT Limanı içerisinde inşasına başlanan Gümrük Müdürlüğü Hizmet Birimi binası düzenlenen görkemli törenle hizmete girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Zeki Altunyaldız’ın yanı sıra Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan ve denizcilik dünyasının birçok önemli ismi törende hazır bulundu.

ZEYPORT kurulduğundan bu yana büyüyor
ZEYPORT Zeytinburnu Liman İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. 1998 yılında Deniz Ticaret Odası (DTO)’nın girişimi ve Denizcilik Müsteşarlığı’nın izni ile kurulup, 1999 yılı mayıs ayında hizmete açıldı. DTO ve iş ortakları tarafından işletilmekte olan Zeyport Limanı, iskeleler dahil toplam 46.018 m2 liman alanına sahip olup Atatürk Havalimanına 14 km. Salıpazarı Limanı’na 12 km. mesafededir. Zeyport Limanı’nda 5 adet iskele ve 7 adet Ro-Ro rampası mevcut olup, 4 iskele ve 2 Ro-Ro rampası ile gümrüklü alanda transit gemilere, 1 iskele ve 5 Ro-Ro rampası ile dahili kabotajda çalışan gemilere hizmet verilmektedir.
Zeyport Limanı’nda Gümrüklü alanda; Bavul ticareti kapsamında sefer yapan yolcu gemilerine ve yolcu beraberi eşya taşıyan diğer gemilere hizmet verilmektedir. Transit eşyaların alıcısına ulaştırılıncaya kadar gümrük denetimi ve gözetimi altında depolandığı 220 m2 kapalı alanda, geçici depolama yeri hizmeti verilmektedir. Gümrüklü alanda oluşturulan internet ve gümrük data bağlantılarının sağlandığı veri odası, gümrük komisyoncularının ve tüm mükelleflerin ücretsiz kullanımına tahsil edilmiştir.
Zeyport Limanı’nda Gümrüksüz alanda; Boğaz köprülerinden geçmesi yasak olan, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) izinli LPG kara nakil vasıtalarını taşıyan Ro-Ro gemileri, UKOME kararı doğrultusunda 00.30-06.00 saatleri arasında Kartal İskelesi ile liman arasında sefer yapmaktadırlar. Böylelikle Kartal – Eminönü arasında bu hizmeti veren İDO’nun yükü de hafifletilmektedir.
Yürürlükteki İstanbul Valiliği kararı doğrultusunda, Boğazlar’dan transit geçen gemilerle Acente Botları teması, diğer noktaların yanında, 24 saat gümrük denetimi altında tutulan 200 m. boyundaki acente botları iskelesinden yapılmaktadır. Aynı kapsamda gemilere madeni yağ ikmali yapan firmalara temas noktası olarak hizmet verilmektedir.

Altunyaldız: “Hedef yatırım, vizyon 2023”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız açılış töreninde yaptığı konuşmada,  “Bugün burada bir limanımızın hizmetinde ve dış ticaretine olan işlemlerinde doğrudan, tek bir noktada işlemin başlayıp bitirilebilmesi için, limana tüm boyutlarıyla hizmet verebilecek bir özellik kazandırmak üzere Gümrük İdaresi’ni açıyoruz” dedi. Bu açılışın fiziki bir açılıştan öte, birlikte çalışmanın bir ürünü olduğunu belirten Altunyaldız, “Bakanlık olarak başından beri tüm limanlarımızda, iç gümrüklerimizde ve sınır gümrüklerimizde, kara gümrüklerinde fiziki alan ve donanım olarak, dünyanın en önemli hizmetini verebilmek için çaba sarf ediyoruz. Bizler işimizi doğru ve size layık bir şekilde yaparsak, sizi dünyadaki rakiplerinize karşı en seri, en hızlı, bekleme süreleri en aza indirilmiş ve maliyet kalemleri minimuma çekilmiş bir hizmeti verebilirsek, biz hizmetimizi yaptığımıza inanır ve mutlu oluruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin şu an inandığı bir vizyonu ve misyonu var. 2023 vizyonuna inanan tüm paydaşlarımızla biz, 2023’e giden bu yola en kısa sürede en rekabetçi şekilde ulaşılması için elimizden gelen çabayı, insan kaynaklarının etkin bir şekilde hizmet vermesini, ihtiyaç duyulan donanımların sağlanmasını, kapılarımızın dünyanın en iyi fiziki şartlara, en medeni şartlara, süreç olarak en etkin süreçlere sahip olan gümrük hizmetini veren idare olma konusunda misyonumuzu ve vizyonumuzu sizlere açıkladık. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlerin samimi desteklerine, birlikte çalışmaya, zaman zaman birlikte yönetmeye zaman zaman istişare etmeye, Türkiye’ye en iyisini vermeye, sizlerle birlikte yürümeye hazırız. Bu gün burada bir anlamda Zeyport’u bütünleyen, gerçek anlamda bir liman olarak hizmet vermesini sağlayan gümrük idaremizin hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum.”

“Zeyport büyük bir başarı öyküsü”

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptığı konuşmasında, “Bir limanın şehir içerisinde bu kadar temiz olabileceğini çok önceleri öngörmezdik ama limanlarda kurallara uyulduğu zaman İstanbul gibi bir şehrin içinde ne kadar temiz olabileceğini görüyoruz. Bu gün geldiğimiz noktada Zeyport büyük bir başarı öyküsü. Genelde Anglosakson sistemde devletle beraber yapılan güzel işler vardır. Türkiye’deki herhalde bu konuma uyan ender şirketlerden bir tanesi Zeyport’tur” dedi. Kalkavan ayrıca “Yıllardır beraber çalışıyoruz, Zeytinburnu Belediyemiz ve birçok kurumumuzla tamamı kamu menfaatine inanılmaz bir olayı gerçekleştirdik. İlk kuruluştan sonraki ilk hamle Salıpazarı’nın yoğunluğunu almak ana hedeflerden bir tanesiydi ve bunda da kısmen başarılı olduk. Çok emek verdik, çok şeffaf çalıştık. İstanbul büyük bir ikmal merkezi oluyor ve giderek buranın önemi artacak. Gemilere verilen hizmetle burası çiçek gibi çok güzel bir ikmal limanı olacak. Bundan sonrada Salıpazarı’ndaki gemileri de alabiliriz, artık gümrük sorunları da giderildi. Valiliğimizde biz ne zaman problem götürsek yanımızda oldu. Zeyport çok özel bir ilgi ve alaka ile korundu” şeklinde konuştu.

Hizmetler hızlanacak, hareketlilik artacak
Zeyport, üst düzeyde gelişmiş olan Bavul Ticaretine yönelik sefer yapan gemiler için Salıpazarı limanının yeterli olmaması üzerine inşa edilip hizmete girdiğinden bu yana büyümesini sürdürüp Türkiye’nin önemli limanları arasındaki yerini almıştır.
Zeytinburnu Gümrük Müdürlüğü’nün açılışı ile Zeyport limanından verilen gümrük hizmetleri tek bir noktadan, yerinde, daha çabuk ve etkin bir şekilde verilebilecektir. Bu hizmetlerin tek bir noktada toplanması ile zaman kaybının önüne geçileceği gibi hizmet alan tüm denizcilik sektörü maliyetlerini de daha aşağılara çekebilecek ve uluslararası rekabetin yüksek olduğu alanda sektöre önemli bir avantaj sağlanacaktır.
2011 yılı itibarı ile Zeyport Limanı’ndan Bavul Ticareti kapsamında ve aynı zamanda yolcu beraberinde transit 348 sefer yapılmıştır. 2007 yılında 536 sefer yapıldıktan sonra özellikle 2008 yılının ikinci yarısından sonra Global ekonomik krizin etkisiyle yapılan sefer sayısının ve ihracatın düşüşe geçtiği görülmektedir. Zeyport Limanı’nda Gümrük Müdürlüğü’nün açılmasıyla birlikte son yıllarda sefer sayısında ve Bavul Ticareti kapsamında yapılan ihracatta yaşanmakta olan düşüşün durdurulup, yolcu ve eşya trafiğini artırma hedefine de önemli katkı sağlaması beklenmektedir. Hizmetlerin hızlandırılması Gümrük İdaresi’nin tüm birimleriyle yerini alması ve planlanan yeni yatırımlar sayesinde liman içindeki hareketlilik önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın