Yüzyılın enerjisi “hidrojen”de TÜBİTAK MAM bir adım önde

Özlem Öztepe

İtalyan Ansaldo firmasıyla birlikte yürütülen ve TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen ‘Ergimiş Karbonat Yakıt Pili” projesi sayesinde parçalanması zor dizel yakıtı ilk kez çevreye zarar  vermeyecek şekilde elektriğe çevirildi. Sistem askeri gemilerden sonra, 2010 ylında Fincantieri Tersanesi’nde bir kuru yük gemisinde, Akdeniz sularında denenecek

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ‘yüzyılın enerjisi’ hidrojen üzerine yaptığı çalışmada önemli bir adım atarak ‘Ergimiş Karbonat Yakıt Pili’ projesini hayata geçirdi. 2002 yılında 9 milyon avroluk bütçeyle başlatılan proje kapsamında, Gebze’de kurulan ‘Ergimiş Karbonat Yakıt Pili Gemi Elektrik Üretim Sistemleri Pilot Tesisi’ndeki çalışmalar sonucunda  ilk kez kükürt oranı yüksek, parçalanması zor dizel yakıtı, çevreye zarar  vermeyecek şekilde yakıt piliyle elektriğe çevirilecek. Sistem, ilk etapta askeri gemilerde kullanılacak. 2010 yılında ise ilk sivil gemide denemeler yapılacak.
“Dünya üzerindeki benzer tesisler tüm gaz ve yakıtları girdi olarak kullanabiliyor. Ama sistem gemilere yönelik olduğu için biz gemi yakıtı kullanıyoruz. Dünyada ilk kez olan da bu” diyen TÜBİTAK MAM Uzman Araştırmacısı ve Proje Koordinatörü Namık Ünlü, İtalyan Ansaldo firmasıyla birlikte yürütülen projeye en büyük desteği Türk Deniz Kuvvetleri’nin verdiğini açıkladı.
Sistemin askeri gemilerde kullanımının birçok avantajı bulunuyor. Elektrik motorlu gemiler son derece sessiz olacakları için fark edilmeleri daha zor olacak. Ayrıca bu sistemi kullanan gemiler akustik avantajlarının yanı sıra, ısıya duyarlı füzelere karşı da daha güvenlikli.

Sivil gemilerde 2010’da kullanılacak
Ergimiş Karbonat Yakıt Pili’nin 2010 yılında sivil gemilerde kullanımı için de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. AB destekli proje kapsamında, İtalya’da Fincantieri Tersanesi’nde bir kuru yük gemisine takılacak olan sistem, Akdeniz sularında denenecek.
En önemlisi sistem sadece su buharı ürettiğinden çevre kirliliği minimize edilmiş durumda. Bu bağlamda 2012’den sonra imal edilecek bütün gemilerde buna benzer sistemler kullanmanın zorunlu olacağını vurgulayan Ünlü, “AB ve ABD kendi karasularında dizel jeneratörleri yasaklama yoluna gidecek. Bu da bize çok büyük bir pazar getiriyor. Böyle bir durumla karşılaşınca ‘Ergimiş Karbonatlı Yakıt Pili Sistemi’ önemli bir alternatif olacak.  Bu durum ticari gemileri, ultra yatları, Ro – Ro gemilerini de  etkileyecek. Japonlar ise hidrojenli LNG tankerleri üretmeyi düşünüyor. Çünkü Ergimiş Karbonatlı Yakıt Pili doğalgazla çok rahat kullanılabiliyor.” diyor.
Hidrojen yakıt kullanan gemilerin klas veya standartlarının henüz oluşmadığını da değinen Ünlü, “Rina ve Loyd gibi kuruluşların bu işin içinde bulunması lazım. Zaten işin içine yavaş yavaş da giriyorlar. Böylece hidrojenli gemilerin standartları oluşacak, yazılacak. İşte ondan sonra sivil gemiler için rahatlıkla,  bu gemi denize iner ve gider diyebileceğiz” şeklinde konuştu.

Bunu Paylaşın