Uçurtmalı gemiler geliyor

Özlem Öztepe

Al­man Sky-Sails flir­ke­ti “Rüz­gâ­r› kâ­râ dö­nüfl­tür”
slo­ga­n›y­la, rüz­gâr ve çe­ki­ci uçurt­ma­lar yar­d›­m›y­la ton­lar­ca ağ›r­l›­kta­ki ge­mi­le­rin yüz­dü­rü­le­bi­le­ce­ği­ni sa­vu­nan bir pro­je ge­lifl­tir­di. Al­man Eği­tim ve Arafl­t›r­ma Ba­kan­l›­ğ›’n›n da des­te­ği­ni ala­rak ge­lifl­ti­ri­len sis­tem sa­ye­sin­de nak­li­ye ge­mi­le­rin­de yüz­de 10 ile 30 ara­s›n­da ya­k›t ta­sar­ru­fu­nun sağ­la­na­bi­le­ce­ği, hat­ta uy­gun rüz­gâr­la bu ora­n›n yüz­de 50’ye ula­fla­bi­le­ce­ği sa­vu­nu­lu­yor.
“Dev ge­mi­le­rin, yel­ken­li ge­mi­ler gi­bi yüz­dü­rül­me­si müm­kün mü?”  so­ru­su­nu ak­la ge­ti­ren bu  sis­te­min te­me­li  650 met­re­ka­re­lik ge­nifl­li­ğe  va­ra­bi­len dev uçurt­ma­la­ra da­ya­n›­yor. Sis­tem, “ha­lat­lar­la ge­mi­ye bağ­la­nan bu uçurt­ma­lar sa­ye­sin­de bü­yük ge­mi­le­ri de rüz­gâr gü­cüy­le ha­re­ket et­tir­mek müm­kün­dür” dü­flün­ce­si­nin üze­ri­ne ku­rul­mufl. Ge­mi­ye 100-500 met­re uzun­lu­ğun­da ha­lat­lar­la bağ­la­nan ve bo­yut­la­r› 150 ile 650 met­re­ka­re ara­s›n­da de­ği­flen uçurt­ma­lar ise bil­gi­sa­yar ara­c›­l›­ğ›y­la kont­rol edi­li­yor. Bil­gi­sa­yar, rüz­gâ­r›n yö­nü ve flid­de­tiy­le ge­mi­nin yö­nü ve h›­z›­na gö­re en uy­gun ro­ta­y› bu­la­rak sis­te­mi ça­l›fl­t›­r›­yor.
fiir­ket ilk ola­rak 2003 y›­l›n­da “Ga­li­leo” ad­l› 8 met­re­lik de­ne­me tek­ne­sin­de sis­te­mi test et­ti. 2004 y›­l›n­da ise bir yat pro­to­ti­pi olan 15 met­re­lik “Jan Lu­iken” ad­l› tek­ne­de sis­te­mi ye­ni­den de­ne­di. fiir­ket ilk kar­go ge­mi­si de­ne­me­si­ni ise  2006 y›­l›n­da 55 met­re­lik “MS Be­au­fort” ad­l› ge­mi­de yap­t›. Ham­burg mer­kez­li SkySa­ils flir­ke­ti­ne gö­re, or­ta­la­ma 87 met­re uzun­lu­gun­da­ki ge­mi­ler bu sa­ye­de y›l­da 280 bin av­ro ta­sar­ruf ede­bi­lir.
Ay­r›­ca flir­ket yet­ki­li­le­ri dev uçurt­ma­lar sa­ye­sin­de fo­sil ya­k›t kul­la­nan ge­mi­ler­den kay­nak­la­nan kar­bon­di­ok­sit sa­l›­m›n­da da cid­di bir dü­flüfl ola­ca­ğ›­n›, hat­ta bu tek­no­lo­jiy­le y›l­da 146 mil­yon ton kar­bon­di­ok­si­tin at­mos­fe­re sa­l›n­ma­s›­na en­gel olu­na­bi­le­ce­ği­ni sa­vu­nu­yor­lar. Sis­tem, yat, ba­l›k­ç› tek­ne­le­ri ve  350 met­re uzun­lu­ğun­da­ki ge­mi­le­re de yer­lefl­ti­ri­le­bi­li­yor.
K›rk bin­den faz­la ge­mi­nin bu tek­no­lo­ji­yi kul­lan­ma­s›­n› bek­le­yen SkySa­ils, 2008 y›­l›n­da se­ri üre­ti­me bafl­la­ya­cak.

Bunu Paylaşın