Yuva sayısı rekora gidiyor

MDN İstanbul

Yuva sayısının 3 bini geçmesi bekleniyor.
Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN)’nin nesli tehlike altında türler olarak kırmızı listesinde yer alan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının hem Türkiye hem de Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı konumundaki Belek kumsalında yuva sayısı bu yıl rekora gidiyor.

Caretta Caretta’ların Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı olan 30 kilometrelik Belek sahilinde gerçekleştirilen koruma çalışmaları bu yıl da devam ediyor. Bu yılki yuva sayısı 2 bini aşmış durumda. Yuvalamaların 1 ay daha süreceğini belirten Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, yuva sayısındaki artışı küresel ısınmaya bağladı. Dr. Canbolat, “Bir de Kuzey Afrika popülasyonu var. Kişisel tahminim, küresel ısınmaya bağlı olarak Kuzey Afrika’daki deniz kaplumbağalarının yavaş yavaş kuzeye, bizim ve Yunanistan kıyılarına doğru geldiği yönünde,” dedi.

EKAD; Aksu’dan başlayıp Kadriye, Belek, Boğazkent ve Manavgat- Denizkent bölgelerini içeren 30 kilometrelik kumsalda 23 yıldır Caretta Caretta’ların mayıs-ekim ayları arasında yuvalama, yavruların denize ulaştırılması, koruma ve kayıt altına alınması gibi görevleri üstleniyor.

Geçen yıl kumsalda 3 bin 200 yuva oluştuğunu ve tüm yılların rekoruna ulaşıldığını açıklayan Dr. Canbolat, “Sadece Belek için değil, tüm Türkiye ve Akdeniz için de rekor oldu. Çünkü bu sayılara Türkiye’de hiçbir kumsalda ulaşılmıyor. Bu yıl da sezon çok hızlı başladı ve şu an 2 binin üzerinde yuvamız var. Yuvalamalar temmuz sonuna kadar devam edecek ve yaklaşık 1 ay var. Muhtemelen 3 bini rahatlıkla geçecek. Minimum bin yuva daha oluşur ve geçen yılı geçeceğini tahmin ediyoruz,” şeklinde konuştu.

EKAD bünyesinde Türkiye’nin birçok üniversitesinden, ağırlıklı biyoloji bölümü olmak üzere gönüllü öğrenciler her yıl bu çalışmalara katılıyor. Yuvaları tehlikeye atan en büyük sorunların; kumsala yakın tesislerdeki ışıklandırmalar, kumsalı kullanan tatilcilerin bıraktığı plastik, teneke, cam şişe ve poşet gibi atıklar, kumsala traktör ve benzeri araçlarla girilip yuvaların ezilmesi ile başıboş köpekler tarafından yuvaların kazılıp yumurtaların yenmesi olduğu biliniyor.

Kampta çadırlarda kalan görevli ve gönüllüler, her gün saat 04.00’te uyanıp, saat 09.00-10.00’a kadar 30 kilometrelik sahili ekipler halinde tarayıp, yuvaları tespit ediyor. Her birine tarih ve numarası yazılı çubuklar bırakıp, yuvanın üst kısmına gömdükleri pinpon topuyla işaretliyorlar. Yumurtaların yuvadan çıkma günü geldiğinde de yuvalar kazılıp kontrol ediliyor ve çıkamayan diğer yavrular da gönüllüler eliyle denize ulaştırılıyor.

EKAD Başkanı Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Ali Fuat Canbolat, kumsalın bir bölümünün Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, diğer bölümünün de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olduğunu kaydetti. Bu iki kurum ve bölgedeki turizmcilerle işbirliği içerisinde 23 yıldır çalışmalar devam ediyor.

DHA

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın