Yunanistan savunmasını ABD’ye devrediyor

MDN İstanbul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Yunanistan ve Akdeniz’de askeri varlığını kalıcı hale getirme ve dönüşümlü olarak artırma kararı aldı.  Ayrıca karar hakkında müttefiklerini ve ortaklarını da bilgilendirdi.

Yunan haber portalı Ekathimerini.com tarafından iyi bilinen bir kaynaktan alındığı söylenerek yayımlanan habere göre, ABD, bölgedeki ayak izini genişletmesinin amacı bir NATO müttefikinin topraklarında doğa bir mevzilenme olarak gözükse de asıl sebebin Washington’ın Recep Tayyip Erdoğan seçimi kaybetme ihtimali sonrası Türk-Yunan ilişkilerinin bozulmasından endişelenmesi. Haberde, Erdoğan’ın Batı’nın sadık müttefiki olarak görüldüğü belirtiliyor.

ABD’nin Yunanistan’daki askeri varlığını artırma kararı, iki ülke arasında imzalanan karşılıklı savunma işbirliği anlaşmasının (MDCA) yenilenmesine yönelik yapılan müzakerelerde alınmıştı. ABD, mevcut askeri konuşlanma noktaları olan Girit’teki Suda deniz üssü, Orta Yunanistan’daki Larissa ve Stefanovikeio’daki hava üsleri ve Kuzey Yunnanistan’daki Dedeağaç Limanı’na en az dört nokta daha ekleyecek. Yunan Savunma Bakanlığı Amerikalıların seçim yapabileceği 22 yerin bir listesini hazırladı.

Haberde, ABD’nin seçebileceği olası konumlara ilişkin geçtiğimiz yıllarda Iniochos hava tatbikatının yapıldığı bölge olan Yunanistan’ın batısındaki Andravida’daki 117’inci Savaş Kanadı üssünün konumunun batıdan özellikle İtalya’dan hızlı konuşlanma yapılmasına izin verdiği belirtilirken, ABD’nin son aylarda bölgeye F-15 ve F-16 avcı uçakları, KC-135 tankerleri ve MQ-9 Reaper uçağı konuşlandırdığı aktarılıyor.

Ayrıca Türkiye’ye çok yakın olmadan Ege’de olma avantajı sağlayan hem hava hem de deniz üssü bulunan İskiri Adası’nın da seçilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.

Yunan Özel Kuvvetleri’nin yapılan işbirliğinin her zaman önemi bir parçası olacağının söylendiği haberde, ABD güçlerinin daimi olarak Souda ve Kuzey Yunanistan’da bulunan Rentina’da rotasyon halinde olduğu aktarılırken ABD’nin Yunan Genel Kurmay Başkanlığı’na Özel Harp Okulu kurma tavsiyesinde bulunduğu söyleniyor. Ayrıca ABD’nin geçtiğimiz haftalarda Yunan Özel Kuvvetlerine 9 milyon dolar değerinde şifreli iletişim özelliğine sahip gelişmiş kablosuz cihazlar ve Mark V Özel Harekât Gemisi sağladığı bilgisi veriliyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın