Yonca-Onuk ortaklığı bitti

MDN İstanbul

Onuk Taşıt Sanayii A.Ş. Kurucusu Ekber Onuk, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23’te MarineDeal News’a özel açıklamalarda bulundu. Yonca Tersanesi’yle ortaklıklarına son verdiklerini açıklayan Onuk, IDEF’te tanıtımı yapılan KAAN 77 Tekne’nin özelliklerinden de söz etti

Yonca Onuk Tersanesi ortaklığı resmî olarak sona erdi mi?

Geçen hafta bitti. Çok yakın bir zamanda sonlandı ortaklık. Yonca ve Onuk başka türlü görüşlere sahipti. Onların da kendilerine göre bir yaklaşımı vardı. Benimkiyle tam uymuyordu. Bu ayrılık her iki tarafın da hoşuna giden ve her iki tarafın da olumlu karşıladığı bir karar oldu. Şu an Onuk Taşıt Tasarım Üretim A.Ş. kendi mühendislik hizmetlerine devam edecek. Benim Yonca Grubu’yla bir lisans anlaşmam var. Mevcut modelleri üretmeleri için onlara belli bir yetki verdim. Bu modelleri onlardan başka kimseyle paylaşmayacağım. Kendim de üretmeyeceğim. Bu şekilde aramızda geleceğe yönelik bir anlaşma mevcut.

IDEF’teyiz. IDEF’te de sizin yapmış olduğunuz KAAN 77 Tekne tanıtılıyor. Tekne hakkında bilgi verir misiniz?

KAAN 77, 88 buçuk metrelik bir tekne. Bu yeni bir konsept.

P 115 olmasının nedeni nedir?

P 115 olmasının nedeni, Malezya’nın LMS Projesi’nin 110, 111, 112, 113, 114 olarak sıralanmasıyla ilgili.  Kaan 77, 115 olsun diye dizayn edildi. Bu iyi bir offshore petrol vessel ya da iddialı bir korvet olabilir. Bu boyda bir teknede ilk defa orta devirli bir dizel kullanılıyor, bu bir yenilik ve bu 1250 tonluk alet, iki dizelle otuz knot’ın üstüne çıkabiliyor.

TAİS ile yaptığıınız iş ortaklığının tanımını yapabilir misiniz?

TAİS ile birlikte hareket ediyoruz. TAİS bana belli bir yakınlık gösteriyor. Benim garip fikirlerimi, Sedef Tersanesi çok fazla garip karşılamadı. Dolayısıyla bir deliye yer açacak kadar cesaretli olan herkesle ben devam etmeye açığım.

Öne aldığınız çok fazla proje oldu. Özellikle otomobil alanında…

Ben iyi bir otomobil mühendisiyimdir. Diğer konularda o kadar iddialı değilim. Benim esas merakım, hastalığım otomotiv, o konuyu çok seviyorum. Biraz bu işe daha fazla zaman ayıracağım ama…

Bu proje, Onuk’a mı ait?

Evet, Onuk’a ait ama bütün hakları Sedef’e devredilmiş durumda. Sedef bana o kadar değişik ve özel bir yaklaşımda bulunuyor ki kendimi evimde gibi hissediyorum.

Yeni projeler var mı? Üretimleri Sedef Tersanesi’nde mi gerçekleşecek?

Sedef’le beraber yapılacak yine böyle bir şey yapılırsa. İngilizlerin bir lafı var: Tersane gemi yapmaz. Gemi tersane yapar. Bazı projeleri alabilme ihtimalimiz var çok yakında.

Hayırlı olsun. Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben şuna inanıyorum: Durduğum yerde durmak istemiyorum. Çıtayı daha da yükseltmek hoşuma gidiyor. Bunu bu şekilde devam ettireceğiz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın