Yıl sonunda dolar/TL ne olur?

MDN İstanbul

Haziran ayında yüksek oynaklık gösteren dolar/TL kuru yılın ilk 6 ayını %24 yükselişle tamamladı.Yıl sonunda

20 Aralık’ta görülen tarihi zirve sonrası 2022’nin ilk iki ayını 13,30-13,80 aralığında geçiren kur, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile başlayan savaşın etkisiyle 14 seviyesi üzerine çıktı.Yıl sonunda

Hem savaşın getirdiği küresel enflasyon hem de yurt içinde enflasyonun hızla yükselmesiyle yeniden yukarı yönlü harekete başlayan dolar/TL kuru, mayısta Fed’in faiz artış oranını artırması ve diğer merkez bankalarının da aynı şekilde yüksek oranlı faiz artışına geçmesiyle 15 seviyesini aştı.

Mayısta yurt içi enflasyonun 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına karşın TCMB’nin faizi sabit tutması ve buna bağlı TL’nin reel kaybının yükselmesi de kurdaki yükselişi tetikledi.

Haziran ayı içinde 17,69’a çıkarak rekor sonrası en yüksek seviyeyi gören kur, BDDK’nin ticari kredilere sınırlama getirmesiyle 16’ya doğru geriledi. Son hafta 16,40-16,80 aralığında işlem gören fiyat yılın ikinci yarısına 16,68’den başladı.

Ocak-Haziran dönemini kapsayan yılın ilk 6 ayında kurdaki yükseliş oranı %24 oldu ve TL, yılın ilk yarısında dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke parası olarak negatif ayrıştı.

Temmuz ayında ise küresel tarafta Fed ve ECB başta olmak üzere merkez bankalarından daha hızlı ve şahin adımlar atılması beklenen bir ay olarak öne çıkıyor.

Fed’in temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 80’e gerilese de güçlü kalmaya devam ederken eylül toplantısında yüzde 70 ihtimalle 50 baz puan faiz artırılacağı öngörülüyor. Ayrıca 25 baz puan ile faiz artırımına başlayacağını açıklayan ECB’ye dair ise 50 baz puan beklentileri yüksek.

Yurt içinde ise enflasyon oranı yakından takip ediliyor. %73,5 olan enflasyonun haziranda %80’e yaklaşması beklenirken gerek yurt içinde gerekse dünyada fiyat artışlarının yaz döneminde de devam etmesi bekleniyor.

TCMB reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği haziran ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi mayıs döneminde 17,57 TL iken haziranda 18,89 TL olmuş, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise mayıs ayında 18,47 iken haziranda 20,70 olarak açıklanmıştı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , , , ,
Bunu Paylaşın