Yemen açıklarındaki saldırı sonrası yeni açıklama

MDN İstanbul

Günün erken saatlerinde Yemen’in Hudeyde Limanı’nda iki gemiye gerçekleşen saldırı sonrası, saldırıyı yaptıkları iddia edilen İran destekli Husiler’den açıklama geldi

Kızıldeniz’in güneyinde Birleşik Krallık’a ait bir kargo gemisine insansız hava araçlarıyla yapılan saldırı doğrulandı. Morning Tide isimli gemiye yapılan saldırı sonucunda geminin camlarında “hafif hasar” olduğu belirtilirken yaralı olmadığı bilgisi geldi.

Barbados bandıralı Birleşik Krallık’a ait kargo gemisine düzenlenen saldırının ardından Yemen’in güneyinde yer alan Aden kenti açıklarında ikinci bir gemi daha saldırıya uğradı. Marshall Adaları bandıralı ve Yunanistan’a ait olduğu ifade edilen Star Nasa isimli geminin sancak tarafında yaşanan patlama sonucu yaralanma ya da hasar olmadığı bildirildi.

Saldırıların ardından yaptığı açıklama Husiler’in askerî sözcüsü Yahya Saree, iki ayrı gemiye saldırı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıların ABD ve İngiliz gemilerini hedef aldığını belirten Saree’nin açıklamaları özel güvenlik şirketi Ambrey’in açıklamalarıyla örtüştü.

Morning Tide’ın sahibi Furodino Shipping şirketi ise AP’ye yaptığı açıklama, saldırıda yaralanan olmadığını doğrularken, geminin Singapur’a doğru seyrini devam ettirdiği bilgisini verdi.

Kızıldeniz’de süren Husi saldırıları küresel lojistik rotalarında değişime neden oluyor. Durum, daha uzun ve masraflı rotaların tercih edilmeye başlanmasına sebebiyet verdi. Geçtiğimiz ayın ardından ABD ve Birleşik Krallık’ın Yemen’de Husi hedeflerine karşı başlattığı bombalamalar ise sürüyor, Husiler’in Kızıldeniz’den geçen ABD ve Birleşik Krallık’a ait gemilere saldırıma nedeni olarak bu bombalamalar gösteriliyor.

(Reuters)

Bunu Paylaşın