‘Yanlıştan dönülmeli ihaleler hemen iptal edilmelidir’

MDN İstanbul

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün, ‘‘Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Göcek Körfezi Mapa, Şamandıra ve Çevre Koruma Projesi’’ni hazırlaması üzerine, tekne ve yatların koylarda gelişigüzel demir ve çapa atmasının önüne geçmek amacıyla ihale yapıldı.

Bir hafta arayla yapılan iki ihaleyi de özel şirketler aldı.

İhalelerin özel şirketlere verilmesi üzerine kamuoyunda tartışmalar meydana geldi.

İMEAK DTO Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Turizmi Temsilcisi M. Faruk Okuyucu da konu ile ilgili bir kamuoyu bilgilendirme duyurusu paylaştı. Duyuruda koruma alanlarını “korumak” için ihale açılmasının ve ihalenin kâr amacı güden şirketlere verilmesinin yanlış olduğunu belirten Okuyucu, deniz bakanlığı kurulmasının önemine de dikkat çekti.

M. Faruk Okuyucu’nun Göcek Koyları Mapa Samandra İhaleleri İle İlgili Kamuoyuna Bilgilendirme Duyurusu:

1 – Koruma alanlarını “korumak” için en yanlış yöntem, ihale ile tahsis etmektedir. Şirketler, kâr amacıyla çalışan ticari işletmelerdir. Amaçları sadece kâr etmektir. Diğer amaçlar ikinci plandadır.
2 – Yapılan ihalelerde verilen bedeller ve sonraki yazışmalar hesaplandığında 9-21 metre arası tekneler için önerilen Mapa/Şamandıra sistemlerinin çevreci anlayışla çalıştırmamaları, bu bedelleri çıkaramaz gibi görünmekte. Bir süre sonra iskele, ponton ve kara alanına tesis talepleri gelmesi olası. Bunun sonucu ise devasa(çok büyük) bir Göcek Marinalar Kompleksi oluşmasıdır.
3 – Kıyı alanları yönetimi özel uzmanlık isteyen; otomobil şirketlerini veya inşaat şirketlerini aşan bir konu olup ülkemizde üniversitelerimize bile yeni girmiş bir bilgi dalıdır.

ŞİMDİ NE YAPILMALI?
A) Kısa Vadede yapılması gerekenler:

4 – Yanlıştan dönülmeli ihaleler hemen iptal edilmelidir. Bu, ülke yararına milli bir meseledir.
5 – Hukuki yol; koruma alanlarının, ilgili büyükşehir belediyelerine tahsisidir. Ancak, siyasi tercihlerin belediyelerde de bazı yanlışlara yol açabileceği, geçmiş örneklerde izlenmiştir.
6 – İl bazında, başta Çevre Bakanlığı ve büyükşehir belediye temsilcileri olmak üzere, yerel belediyeler, Deniz Ticaret Odaları ve diğer odalar ile konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşacak, geniş tabanlı danışma kurulları toplanmalı.
7 – Koruma alanları tüm dünyada artan nüfus ve turizm sonucu yoğun baskı altında dünya cennetleridir. Artık vakıf, dernek vb. gönüllü kuruluşlarla yönetilmesi çok zordur. Bu nedenle dünyada, gelişmiş çevre şirketleri modeli uygulanmaktadır. Devlet, belediyeler, çeşitli ilgili kuruluşların ortak olacağı geniş tabanlı çevre şirketleri (A.Ş.) modeli altın, hisse ve benzeri teknik/hukuki düzenlemelerle kurulmakta; A/B/C gibi hisselerle geniş tabanlı ortaklar alınmaktadır. Bu şirketler sadece koruma alanlarının kullanımı, idaresi, sürdürülebilir yönetimin gerçekleşmesi için çalışmaktadır. Kâr amaçlı olmayıp, kâr payı dağıtmayıp; kârını tamamen bölgeye koruma/kullanma amaçlı harcamaktadır. Şirket, danışma kurullarıyla iş birliği içinde çalışmaktadır.

B) Uzun vadede yapılması gerekenler:
8 – Denize kıyısı olan ülkelerde KIYI ALANLARI (deniz ve sahil bandı) yaklaşık 50 tür kullanıma konudur. Bunların sadece 9 – 10 kadarı ticari olup; kalanlar sosyal, güvenlik, askeri, plaj, reakreasyon alanları vb. konulardır.
9 – Dar alanda bu kadar paydaşı yönetmek için, BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI, master planları yapılmaktadır.
10 – Sonrasında, yerel ölçeklerde kıyı alanları yönetim planları yapılacak ve kurulacak şirket, bu ilkeler bazında koruma alanlarını yönetecektir.

EN ÖNEMLİSİ:
DENİZ BAKANLIĞI ve paydaş temsilcilerinden ve deniz-kıyı duayenlerinden oluşacak Deniz Konseyi benzeri bir üst kurul kurulmalıdır. Bir ülkenin deniz / kıyı alanları, her türlü siyasi veya ideolojik görüşlerin üstünde ve dışındadır; olmalıdır!
Denizler arsa değildir; parsel parsel satılamazlar. Deniz ve kıyı alanlarına saygı gösterilmelidir!

DTO IMEAK Yönetim Kurulu
Eski Üyesi Ve Deniz Turizmi Temsilcisi

M. Faruk OKUYUCU

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın