“Yalova bir tersaneler bölgesi haline gelmiştir”

MDN İstanbul

Özellikle altyapı ve projelerle bir tersane bölgesi haline gelen Yalova’da bu yıl içinde 10 adet tersane faaliyete geçmiş olup, 37 adet tersanenin yatırımı devam etmektedir

Gemi inşa sanayii, yoğun emek ve yüksek katma değer yaratabilme niteliğiyle birçok ülkede ekonomik kalkınmada öncü rol oynayan sektörlerin başında gelmektedir. Müsteşarlığımızca ülke genelinde tersane ve tekne imal yer tespit çalışmalarına 1998 yılında başlanmış olup 2002 yılından sonra ülkemiz genelinde kapasite ve bunun paralelinde istihdam artışını gerçekleştirmek ve dünya ölçeğinde yoğunlaşan yeni gemi siparişlerini karşılamak amacıyla tersane yatırımcıları tarafından mevcut alanlarda gerçekleştirdikleri tevsi projelerine, yeni yatırımlara Denizcilik Müsteşarlığı koordinesinde hız verilmiş bu doğrultuda, mevzuat düzenlemeleri ve ilgili kurumlarla çalışmalar yapılmıştır.
Ayrıca deniz ulaşımını canlandırmak, bulunduğumuz coğrafyada mukayeseli üstünlüklere sahip olabilecek gemi inşa tersanesi, gemi bakım-onarım tersanesi, gemi söküm, yat-gezinti teknesi yapım ve gemi inşa yan sanayii tesis yatırımlarının bir plan içinde gelişmesini sağlamak maksadıyla Türkiye Tersaneler Master Planı (TÜRKTERMAP) hazırlanmıştır.
Tersane yatırımları yapmak isteyen müteşebbislerimiz, Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde devletin sağlamış olduğu ve kendi imkânlarıyla tersane yatırımlarını gerçekleştirmişlerdir. Ancak yer darlığı nedeniyle modernizasyon ve tevsi çalışmaları sınırlı kalmıştır.
Yukarıda belirtilenler doğrultusunda, özellikle altyapı ve projelerle bir tersane bölgesi haline gelen Yalova’da bu yıl içinde 10 adet tersane faaliyete geçmiş olup, 37 adet tersanenin yatırımı devam etmektedir.
Diğer yandan; Zonguldak Ereğli’de 4 adet tersane, İzmit sınırları içerisinde 5 adet tersane, Çanakkale ilinde 2 adet tersane ile Samsun, Ordu, Kastamonu, Sakarya, Hatay illerinde birer adet tersane faaliyete geçmiş olup, Tuzla bölgesinde bulunan 44, Trabzon ili içerisinde bulunan 8, Karadeniz Ereğli’de bulunan 5, İzmit’te bulunan 1 adet tersanenin modernizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca Trabzon ilinde 1 adet 1 270 dönümlük tersaneler bölgesi tesvi projesi, Ordu ilinde 2 adet tersane, Samsun ilinde 4 adet tersane, Kastamonu ilinde 2 adet tersane, Balıkesir ilinde 3 adet tersane, Adana ilinde 6 adet tersane, Çanakkale ilinde 5 adet tersane ile İzmit, Mersin ve İstanbul illerinde birer adet tersane yatırımı sürmektedir.

Yaşar Duran Aytaş / Denizcilik Müsteşarlığı, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü

Bunu Paylaşın